Izrael: sértődésdiplomácia?

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael visszafogja a diplomáciai érintkezést a megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepek bővítésének leállításáról szóló ENSZ biztonsági tanácsi határozatot aláíró országokkal – jelentette a helyi média.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök utasította kabinetjének tagjait, hogy ne vegyenek részt semmilyen tárgyaláson az ENSZ BT határozatát megszavazó országok képviselőivel, és csökkentsék utazásaikat ezekbe az államokba.

A pénteken elfogadott, jogilag kötelező érvényű határozat azt követeli a zsidó államtól, hogy “azonnal és teljes körűen vessen véget a telepépítéseknek a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben”. A dokumentumban úgy fogalmaznak, hogy az izraeli telepes-tevékenységnek “nincs jogi alapja, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot”. A határozat elfogadását a 15 tagú BT 14 országa szavazta meg, köztük Kína, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Ukrajna. Az Egyesült Államok – amely a BT állandó tagja és Izrael fontos szövetségese – e kérdéskörben 1979 óta először nem élt a vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson.

Cipi Hotoveli külügyminiszter-helyettes óvatosan bírálta Netanjahut

A határozat elfogadása után néhány órával Netanjahu azonnal hatállyal hazahívta tanácskozásra az izraeli nagyköveteket az indítványt beterjesztő országokból, Új-Zélandból és Szenegálból, s lemondta a szenegáli külügyminiszter három hét múlva esedékes izraeli látogatását, valamint minden Szenegálnak szóló segélyprogramot.

Cipi Hotoveli külügyminiszter-helyettes kedden óvatosan bírálta Netanjahut a katonai rádióban. Szerinte nem kellett volna elállni a nemzetközi találkozóktól, mert azok alkalmat teremthettek volna az izraeli álláspont megvilágítására.

Az ellenzéki centrista Jes Atíd (Van Jövő) pártot vezető Jaír Lapid szerint a miniszterelnök pánikba esett. “Ez nem politika, ez hisztéria” – mondta a politikus.

“Netanjahu maga figyelmeztetett rá, hogy ez történhet. Most, hogy megtörtént, a világot bünteti, benne legfontosabb szövetségeseinket. Úgy tűnik, nem egy felelősségteljes felnőtt vezeti dolgainkat” – vélekedett a párt frakcióvezetője, Ofer Séla.

A parlamenti ellenzéket, és a baloldali Cionista Tábort vezető Jichák Hercog szerint Netanjahu hibájából teljes mértékben összeomlott Izrael külpolitikája. “A gőg és az önteltség betapasztotta Netanjahu fülét. Elkerülhető lett volna az ENSZ BT határozata” – jelentette ki Hercog pártja frakcióülésén.

[popup][/popup]