Izrael segítséget ajánlott, a tel-avivi városházát a libanoni zászló színeivel világították ki

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A két ország közötti háborús feszültség ellenére Izrael humanitárius segítséget ajánlott fel Libanonnak, és több izraeli kórház is jelentkezett sebesültek ellátására a keddi rendkívüli erejű robbanások nyomán – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Izraeli szolidaritás – a tel-avivi városháza a libanoni zászló színeivel kivilágítva

Az izraeli hadsereg szóvivője arab nyelvű Twitter-üzenetben már kedd este humanitárius segítséget ajánlott, amelyhez az országok közti feszültség ellenére a politikai vezetők és több kórház igazgatója is csatlakozott.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök felkérte a nemzetbiztonsági tanács vezetőjét, hogy tárgyaljon Nikolaj Mladenovval, az ENSZ közel-keleti békefolyamatért felelős különleges koordinátorával az izraeli segítség ügyében.

“Osztozunk a libanoni nép fájdalmában a katasztrófa idején, és segítő kezet nyújtunk” – írta Reuven Rivlin államelnök héber, arab és angol nyelvű Twitter-üzenetében kedd éjjel.

“Tapasztaltak vagyunk, és készen állunk a sebesültek fogadására” – jelentette be a haifai Rambam kórház, a cfati Ziv kórház és a nahariai kórház vezetése, amelyek az ország északi részén, a libanoni határ közelében találhatóak.

“A Seba kórház humanitárius segítségnyújtási és katasztrófaelhárítási központja kiterjedt tapasztalatokkal rendelkezik a humanitárius missziók vezetésében a világ minden táján” – jelentkezett be a Tel-Aviv melletti orvosi központ is, amely kapcsolatba lépett a védelmi és az egészségügyi minisztériummal.

“Kötelességünk mindenkit segíteni, akinek szüksége van rá, természetesen a szomszédainkat is. Felkészültek vagyunk minden olyan feladatra, amelyet ránk osztanak” – nyilatkozott a Seba igazgatója, Jichák Kreisz professzor.

Izraeli részről elsőként, már kedd este, közvetlenül a robbanást követően a Beni Ganz vezette védelmi minisztérium és a Gabi Askenázi vezette külügyminisztérium ajánlotta fel a libanoni kormánynak orvosi felszerelés Libanonba küldését és sérültek izraeli fogadását.

Izrael mintegy másfél évvel ezelőtt csatlakozott az ENSZ-nek ahhoz a szervezetéhez, amely lehetővé teszi az ország számára, hogy olyan országokat is segítsen, amelyeket nem háborús katasztrófa sújtott, még akkor is, ha ellenséges viszonyban áll velük.

Az izraeli hadsereg mentési egysége 2018-ban kötelezte magát az ENSZ nemzetközi mentési és segítségnyújtási szabványainak betartására. Mintegy 80, elsősorban fejlett és erős ország tartozik a csoportba, amely az ENSZ égisze alatt szervezetten segélyeket küldhet minden humanitárius katasztrófa sújtotta országba.

A támogatás függ a fogadó ország jóváhagyásától, de a közvetítők, például Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és az ENSZ UNIFIL békefenntartó egységének bevonása befolyásolhatja a döntést. A bejrúti robbanás esetében Izrael fő előnye a Libanonhoz való földrajzi közelsége és gyors elérhetősége.

Izrael és Libanon között nincs békemegállapodás, és a hetvenes évek vége óta több ízben háborúhoz vezetett viszályuk, az izraeli hadseregnek elsősorban a Libanonban állomásozó Palesztinai Felszabadítási Szervezet egységeivel, majd az Iránból támogatott síita Hezbollah fegyvereseivel kialakult fegyveres konfliktusai miatt.

Az elmúlt napokban is kiéleződött a viszály a Hezbollahhal, miután Damaszkuszban mintegy két héttel ezelőtt egy légicsapásban megölték a síita szervezet egyik harcosát. A Hezbollah bosszút esküdött, és egy hete egy osztaga behatolt Izrael területére a libanoni határnál fekvő, vitatott hovatartozású Seba ültetvényeknél, majd visszavonult, miután az izraeli hadsereg tüzet nyitott. A Hezbollah tagadta részvételét az incidensben.  Hétfőn az izraeli hadsereg a szíriai határnál megölt négy határsértőt, akik pokolgépet próbáltak elhelyezni – írja az MTI.

עיריית תל אביב מאירה את הבניין בצבעי דגל לבנון

קרדיט: דוברות עיריית תל אביב-יפו

A tel-avivi városházára szerda este a libanoni zászlót vetítették ki a szolidaritás jeleként, egy nappal azután, hogy hatalmas robbanás rázta meg Bejrútot, 135 ember halálát okozva, 5000-et megsebesítve.

„Ma este a városházán a libanoni zászló színeivel világítjuk ki. Az emberség minden konfliktust felülír. A szörnyű katasztrófát követően szívünk a libanoni néppel dobog”- írta Ron Huldai, a város polgármestere Twitteren.

A lépést a jobboldal több politikusa, Jair Netanjahu, a miniszterelnök fia, és Rafi Peretz miniszter is bírálta, utóbbi erkölcsi problémaként aposztrofálta, igaz, a humanitárius segélyt szükségesnek nevezte.

[popup][/popup]