Izrael – rock oratórium Debrecenben „közös örökségünk megbecsüléséért”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

2013. június 2-án mutatja be Fekete Dániel és Mike Ádám szerzőpáros az általuk komponált rockoratóriumot a Debreceni Református Nagytemplomban. A szervezők hangsúlyozzák a rendezvény ökumenikus jellegét.

szoroA5

A rock oratórium 2011-ben szólalt meg először a Kápolnás Utcai Zsinagóga falai közt több száz érdeklődő előtt. A zsinagóga 100 éves fennállásának ünnepségsorozata keretén belül rendezték meg az eseményt Horovitz Tamás hitközségi elnök támogatásával – fogalmaz a Debreceni Zsidó Hitközség közleménye.

A mostani rendezvény a maga tekintetében egyedülálló, hiszen egy a zsidó nép vándorlásáról, útkereséséről, a Tízparancsolat kinyilatkoztatásáról szóló mű ökumenikus bemutatója három egyház helyi vezetésének támogatásával zajlik a Debreceni Református Nagytemplomban. Az eseményen közreműködik a Búzavirág Gyerekkar Ráczné Stummer Ibolya karigazgató vezetésével és a Debreceni Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar Végh Mónika karigazgató vezetésével, valamint a zenekar tagjai (Szabó Rita, Takács Balázs, Tóth Dániel, Lábas Rozália).

Fekete Dániel így fogalmaz művéről: „Az Izrael című rock-oratórium a zsidó nép kultúráját, múltját, jelenét, s több évezredes kiválasztottságát hivatott bemutatni a dalok nyelvén. Izrael népe bár számos történelmi vihart élt át, mégis mindig talpra állt, hiszen az Úr maga hívta el a világ számára. Az oratórium eszmei kerete a békesség reményében a vallások párbeszédén alapul. Úgy hisszük, hogy munkánkkal elősegíthetjük ezt a küldetést… A mű saját forrásból, valamint vallásokon és felekezeteken átívelő testvéri összefogásnak köszönhetően valósulhatott meg. Mára elkészült a magyar nyelvű zenei felvétel héber és angol változata, továbbá egy rajzokkal illusztrált hangoskönyv is, amely tartalmazza a művet mindhárom említett nyelven.”

A június 2-i bemutatón ott lesz és köszöntőt mond Horovitz Tamás a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének elnöke, Dr. Bölcskei Gusztáv a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Bosák Nándor a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyés püspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökhelyettese.

A Debreceni Zsidó Hitközség sok szeretettel várja az érdeklődőket a koncerten 2013. június 2-án a Debreceni Református nagytemplomban.

[popup][/popup]