Izrael nem kémkedett az USA után

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael cáfolta, hogy kémkedett volna az Egyesült Államok után az iráni tárgyalások kapcsán, ahogyan azt a Wall Street Journal állította. Azt mondják, teljes mértékben le van tiltva náluk az amerikai kémkedés.

Juval Steinic

Juval Steinic

Izrael kedden cáfolta a The Wall Street Journalnak (WSJ) azt az állítását, hogy kémkedett volna az Egyesült Államok után a hatok és Irán között a teheráni atomprogramról folyó tárgyalások kapcsán. Juval Steinic, Benjamin Netanjahu leköszönő kormányának hírszerzési minisztere az izraeli közszolgálati rádiónak nyilatkozva közölte, hogy “Izrael nem kémkedik az Egyesült Államok után”. Különböző vezetők szerint egyesek az ilyen híresztelésekkel olajat szeretnének önteni a tűzre, miközben Netanjahu választási győzelmét követően az izraeli-amerikai viszony amúgy is feszült.

“A hazug állításokat közlők nyilvánvalóan kárt akarnak tenni az izraeli és az amerikai hírszerzés közötti kiváló együttműködésben. A kirajzolódó előnytelen megállapodással kapcsolatos mély nézetkülönbségeink ellenére folytatjuk ezt az együttműködést” – jelentette ki Juval Steinic Párizsban, ahol francia vezetőkkel az iráni atomprogramról tárgyalt.

Avigdor Liberman távozó külügyminiszter szerint “immár több évtizede világosak az irányvonalak: nem kémkedünk az Egyesült Államok után sem közvetlenül, sem közvetve”. “Elég résztvevő van ahhoz a tárgyalóasztalnál, hogy máshonnan is kiszivárogjanak értesülések, például az iráni féltől” – mondta Liberman a katonai rádióban.

Móse Jaalon leköszönő védelmi miniszter a közszolgálati rádióban hangsúlyozta: “teljes tilalom” van érvényben az Egyesült Államokat illetően. Nem zárta azonban ki, hogy valaki így akar kárt okozni a két ország kapcsolatainak.

A “tilalomról” szólva az izraeli vezetők a Jonathan Pollard-ügy után az Egyesült Államoknak tett kötelezettségvállalásra utaltak. Az amerikai hírszerzési elemzőt 1987-ben ítélték életfogytiglani elzárásra az Egyesült Államokban, amiért hírszerzési titkokat szolgáltatott ki Izraelnek. A válságot csak azután sikerült megoldani, hogy Izrael ígéretet tett: amerikai területen felhagy minden kémtevékenységgel.

A WSJ keddi számában amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Izrael kémkedett az iráni nukleáris program korlátozásáról folytatott tárgyalások után, az értesüléseket pedig arra használta fel, hogy a kongresszusnál a megállapodás meghiúsítása érdekében lobbizzon. A lap értesülései szerint a Fehér Ház tisztségviselői már nem sokkal azután tudomást szereztek az izraeli kémkedésről, hogy tavaly zárt ajtók mögött megkezdődtek a tárgyalások Irán és a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) között. Izrael bizalmas amerikai tájékoztatókról, informátoroktól és európai diplomáciai kapcsolatoktól is szerzett be információkat.

A WSJ emlékeztetett rá, hogy a Barack Obama és Netanjahu közötti bizalmatlanság évek óta nő, ám a folyamat különösen azt követően erősödött fel, hogy az amerikai elnök 2012-ben titkos tárgyalásokat kezdett Iránnal.

[popup][/popup]