Izrael nem fogad be szíriai menekülteket, de humanitárius segítséget nyújt

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael nem fogad be Deraából a napokban útnak indult szíriai menekülteket, de továbbra is kész a humanitárius segítségnyújtásra – közölték illetékesek az izraeli tízes tévével a csütörtök esti híradó jelentése szerint.

Ennek a 12 éves szíriai menekült fiúnak szerencséje volt, szamarán átjutott Izraelbe (Fotó: Ziv Medical Center)

A Szíria délnyugati tartományának elfoglalásáért a napokban indított szíriai kormányoffenzíva miatt menekültek ezrei, főként nők és gyerekek indultak Izrael felé, mert a harcok miatt földönfutóvá váltak vagy tartanak a kormányerők megtorló akcióitól a felkelőknek eddig otthont adó területeken. Azért tartanak Izrael felé, mert Jordánia bejelentette, hogy nem fogad be újabb menekülteket, miután már több mint egymillió szíriai él náluk ideiglenes táborokban.

Az izraeli tévéhíradó szerint Jeruzsálem nem kíván területére szíriai menekülteket befogadni, mert mindenképpen megpróbálja elkerülni, hogy valamelyik oldal mellett belesodródjon a polgárháborúba, miközben megpróbálja megakadályozni az iráni térnyerést szomszédságában.

Az orosz légierő támogatásával, és az izraeli tévé tudósítása szerint szíriai egyenruhában harcoló irániakkal támogatott, Damaszkuszból irányított katonai egységek pár héten, legkésőbb hónapon belül eljutnak a Golán-fennsíkra, a legutóbb az 1973-as jom kippuri háború után meghatározott izraeli tűzszüneti vonalakhoz.

Izrael a több mint hét éve tartó polgárháború alatt a határnál humanitárius segítségnyújtással látta el a szíriai polgárháború sebesültjeit. A hadsereg tábori kórházat állított fel a határon a könnyebb sebesültek – elsősorban gyermekek – fogadására, a súlyosabb eseteket pedig mentővel az ország belsejében található kórházakba szállították, majd gyógyulásuk után visszasegítették őket a határra.

Az ENSZ és más szervezetek szerint az utóbbi napokban hozzávetőleg 50 ezren menekültek el Deraa tartományból a harcok elől. A térségben napokkal ezelőttig még viszonylagos béke honolt, miután tavaly tűzszünettel járó, úgynevezett feszültségmentesítési övezetnek minősítették a területet.

[popup][/popup]