Izrael nem fizeti tovább a palesztin “mártírok” bérét

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A védelmi minisztérium kedden nyilvánosságra hozott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy Izrael levonja a Palesztin Hatóságnak átutalt pénzekből az elítélt terroristáknak és családjaiknak folyósított bérek összegét.

 

 

“A Palesztin Hatóság évente több mint egy milliárd sékelt fizet a terroristáknak és rokonaiknak, ezzel ösztönözve és fenntartva a terrorizmust,” – nyilatkozta Avigdor Liberman védelmi miniszter. “Az, hogy a kifizetéseket a bűncselekmény súlyossága és a börtönbüntetés alapján határozzák meg, nevezetesen, azok, akik gyilkosságot követnek el és tettükért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek, sokkal többet kapnak, [egyenértékű] az izraeliek elleni terrortámadások finanszírozásával.”

A törvényjavaslat, mely a bebörtönzött vagy sérült terroristáknak és hozzátartozóiknak fizetett készpénzre irányul, azokra a palesztinokra is vonatkozni fog, akik más bűncselekményeket követtek el, és ezért kártérítésben részesülnek, nyilatkozta a minisztérium.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) havi bért és egyéb juttatásokat fizet minden Izraelben fogva tartott palesztin fogolynak, függetlenül attól, hogy miért kerültek börtönbe, valamint az izraeli állampolgárok elleni támadások során meggyilkolt terroristák, úgynevezett “mártírok” családtagjainak.

A Védelmi Minisztérium ügynöksége – mely a ciszjordániai polgári ügyek intézéséért és a gázai határokért felel (COGAT) -, legfrissebb jelentése szerint a palesztin foglyok körülbelül egyharmada “felelős közvetlenül izraeliek meggyilkolásáért.”

A Védelmi Minisztérium szerint a Palesztin Hatóság 2017-ben 687 millió sékelt (51,6 milliárd Ft) fizetett az úgynevezett “Mártírok” családja alapnak és 550 millió sékelt (41 miliárd Ft) a Palesztin Fogvatartottak Klubjának – mintegy 7 százalékát a teljes költségvetésének.

Terrortámadások végrehajtásáért 20-30 évre ítélt palesztin biztonsági foglyok élethosszig tartó 10 000 sékel (754.000 Ft) havi támogatásra jogosultak, állítja a Védelmi Minisztérium a Palesztin Hatóság számadatait idézve. 3-5 év büntetésért havi 2 000 sékel (15.000 Ft) jár. Azok a palesztin foglyok, akik házasok, gyermekeik vannak, Jeruzsálemben élnek, vagy izraeli állampolgárok, további juttatásokban részesülnek.

“Szemléltetésül a ciszjordániai átlagkereset éppen hogy meghaladja a 2000 sékelt (150.000 Ft) havonta,” – mondta a honvédelmi minisztérium.

A javasolt jogszabály szerint a védelmi miniszter minden évben miniszteri testületet hívna össze, hogy kiszámolja a levonást a Palesztin Hatóság számára összegyűjtött adóalapokból. Az 1994-ben aláírt gazdasági megállapodás értelmében Izrael évente több tízmillió dollárt utal át a Palesztin Hatóságnak az izraeli kikötőkön áthaladó palesztin piacokra szánt árukra kivetett adó- és vámkedvezményekre. Az átutalások kulcsfontosságú bevételt jelentenek a készpénzhiánnyal küszködő palesztin kormánynak, bár Izrael a múltban visszatartotta a kifizetéseket politikai viták miatt.

Múlt héten Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke azzal fenyegetőzött, hogy megvonja a Palesztin Hatóságnak folyósított segélyeket, mondván miért kéne Washingtonnak “ilyen nagy összegű jövőbeni kifizetéseket” teljesíteni, amikor a palesztinok már nem hajlandóak a békéről tárgyalni.

Trump elnök korábban támogatta a jogszabályt, amely lényegesen csökkentené a Palesztin Hatóságnak nyújtott amerikai támogatást, amennyiben folytatja az izraelieket meggyilkoló terroristáknak és családjainak fizetett havi bérek folyósítását. A Fehér Ház még nem tett határozott állásfoglalást a törvényjavaslatról – a Taylor Force Act-ről -, de azt mondták, figyelemmel fogják kísérni a jogszabály útját a Kongresszusban.

A hétfői törvényjavaslatot, ami a Taylor Force Act izraeli változata, a Munkaügyi Minisztérium, az Igazságügyi Minisztérium és a biztonsági ügynökségek különleges munkacsoportja hónapokig tartó tárgyalások után dolgoztak ki. Az elkövetkezendő hónapokban kerül a Knesszet Törvényhozási Bizottsága elé.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]