Izrael nagykövetét sokkolta az újabb zászlóégetés híre

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Ilan Mor

Ilan Mor

Izrael elvárja a magyar kormánytól – amely kötelezettséget vállalt az Európai Unió alapelveinek betartására -, minél több intézkedést tegyen azért, hogy véget érjenek és soha többé ne forduljanak elő a pénteki izraeli zászlóégetéshez hasonló “barátságtalan, sértő és kellemetlen” akciók – közölte Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet szombaton.

A diplomata a nagykövetség által az MTI-hez eljuttatott közleményben úgy fogalmazott, sokkolta a hír, hogy pénteken ismételten elégettek egy izraeli zászlót, két hónapon belül már a második alkalommal.

“Ez a tett teljesen elfogadhatatlan egy olyan országban, amely Izrael barátjának vallja magát” – mutatott rá. Hozzáfűzte, elfogadhatatlan az is, hogy “magyar szélsőjobbos politikusok meggyaláznak egy zászlót”, egy nemzeti szimbólumot antiszemita és Izrael-ellenes érzéseik miatt.

A nagykövet szerint Izrael zászlajának elégetése újabb megnyilvánulása az “új antiszemitizmusnak”, amely démonizálja az országot és a zsidó nemzetet a gonosz megtestesítőjének kiáltja ki.

Ilan Mor nagykövet úgy látja, hogy a pénteki demonstrációt „a szélsőjobboldali radikális párt”, a Jobbik ideológiája inspirálta, amelynek tevékenysége Izrael ellen irányul. Izrael az egyetlen demokratikus ország a Közel-Keleten, amely a biztonságáért küzd terrorista szervezetek, például a Hamász ellen – áll a közleményben.

A Kárpát Haza Őrei Mozgalom és a Gárdaszövetség által a Külügyminisztérium elé szervezett pénteki cionizmusellenes megmozduláson meggyújtották az izraeli zászlót, miközben “Mocskos zsidók” és “Auschwitzba velük!” kiáltások hallatszottak. A rendezvényen több mint százan vettek részt, a rendőrség garázdaság miatt előállította Lenhardt Balázs független, volt jobbikos országgyűlési képviselőt.

A Jobbik pénteki közleményében azt írta, a párt nem vett részt a tüntetésen. Úgy fogalmaztak, álláspontjuk továbbra is az, hogy „a cionizmus ellen ésszel kell  harcolni, nem eszetlenül és nem cirkusszal”.

Korábban az Index arról számolt be, hogy október 23-án a Jobbik ifjúsági tagozatának fáklyás menete során a Dohány utcai zsinagóga közelében néhányan felgyújtottak és megtapostak egy izraeli zászlót.

 

Folyóiratunk “Új antiszemitizmus” c. kötetéről itt olvashatnak.

[popup][/popup]