Izrael megkapta a levelet a Nemzetközi Büntetőbíróságtól

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A 13-as csatorna riportja szerint Izrael a hétvégén megkapta a Nemzetközi Büntetőbíróságtól (ICC) a levelet, amely hivatalosan részletezi az Izrael és a palesztin terrorcsoportok elleni állítólagos háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozás körét.

Az ICC épülete Hágában

A jelentés – írja az ujkelet.live – továbbá azt állította, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács már összeült, hogy elkezdje megfogalmazni Izrael válaszát a levélre.

A másfél oldalas levél röviden meghatározta a három fő területet, amelyekre a nyomozás kiterjedhet: az Izrael és a Hamász közötti 2014-es háború; Izraeli telepes politikája; és a Gáza és Izrael határa mentén 2018-ban folytatott visszatérés menete erőszakos tüntetések, amelyek számos palesztin halálát eredményezték.

Sem Izrael sem a Nemzetközi Büntetőbíróság nem tette közzé a levelet, vagy ismerte el, hogy a levél kiküldése került.

Izraelnek állítólag 30 napja van válaszolni. A jelentés szerint Jeruzsálem hajlik rá, hogy reagáljon, miután eddig nagymértékben megtagadta a hágai bírósággal való együttműködést. Azonban Izrael a válasz kínálta lehetőséget várhatóan arra használja majd, hogy ismét hangot adjon fő érvének, miszerint az ICC-nek nincs hatásköre az ügy meghallgatására.

Az izraeli tisztviselők remélik, hogy a joghatósággal kapcsolatos érvelés késlelteti az ügyet, amíg az ICC leköszönő főügyészét, Fatou Bensoudát júniusban Karim Khan brit törvényhozó váltja fel, aki Jeruzsálem reményei szerint kevésbé lesz ellenséges, vagy akár ejtheti is a vizsgálatot.

A közelmúltban számos tisztviselő fejezte ki aggodalmát a 13-as csatornának nyilatkozva, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság már a következő hónapokban megkezdheti a letartóztatási parancsok kiadását az Izraeli Védelmi Erők volt tisztjei ellen.

Következésképpen Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Gantz védelmi miniszter Európa-szerte megkezdte a kollégáikkal való kapcsolatfelvételt, támogatás szerzése érdekében – jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Netanjahu és Gantz hangsúlyozták, hogy a nyomozás elfogult Izraellel szemben, és a zsidó állam független jogrendszere lehetővé teszi minden állítólagos bűncselekmény kivizsgálását.

Reuven Rivlin elnök és Aviv Kochavi, az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka jelenleg háromnapos európai turnén vesz részt, amelynek egyik célja, hogy támogatókat szerezzen Izraelnek az ICC-vel szemben.

A Jpostnak nyilatkozó források szerint Kochavi közölni fogja az európai vezetőkkel, hogy a bíróság döntése súlyos következményekkel jár a demokráciák azon képességére nézve, hogy felléphessen a harctéren civilek mögé bújó terrorista milíciák ellen.

Teljes cikk

Címkék:Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság

[popup][/popup]