Izrael megállapodott a Palesztin Hatósággal az áramszolgáltatás ügyében

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Gazdaság, Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael megállapodásra jutott a Palesztin Hatósággal az áramszolgáltatás ügyeiben: a több mint egy évtized alatt felhalmozódott palesztin adósság rendezésében és az önálló palesztin áramszolgáltatás kiépítésében – tájékoztatott szerdán a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet.

Az utóbbi több mint egy évtized alatt mintegy kétmilliárd sékelre (mintegy 150 milliárd forintra) növekedett a palesztinok ki nem fizetett villanyszámlája az izraeli elektromos művek felé, s ennek kiegyenlítését az utóbbi időkben már az áramszolgáltatás szüneteltetésével próbálta elérni az izraeli vállalat.

Az egyezmény értelmében elengedték a tartozás mintegy negyedét, az évek alatt összegyűlt kamatokat és büntetéseket. A lecsökkentett összegből 570 millió sékelt egy összegben, majd a maradékot 48 részletben elosztva fizetik meg a palesztinok. A Palesztin Hatóság amerikai támogatói is készek voltak a zsebükbe nyúlni, ők fizetik ki a tartozás egy részét, mintegy 100 millió sékelt (mintegy 7,5 milliárd forintot).

Móse Kahlon, Izrael pénzügyminisztere (forrás The Times of Israel)

Móse Kahlon, Izrael pénzügyminisztere (forrás The Times of Israel)

Izraeli részről Móse Kahlón pénzügyminiszter és Joáv Mordeháj tábornok, a palesztin területek katonai közigazgatásának vezetője, palesztin oldalról pedig a Palesztin Nemzeti Hatóság civil ügyekért felelős minisztere, Husszein as-Sejh látta el kézjegyével a megállapodást, amely a palesztin áramügyek Izraelről való leválasztásával és önállósításával hosszú távon próbálja rendezni a fontos gazdasági kérdést. Az áramszolgáltatás átadását egy palesztin és izraeli szakértőkből álló közös bizottság fogja intézni.

Az adósság rendezéséig Izrael nem volt hajlandó növelni a Palesztin Hatóság területének szánt áram mennyiségét, s ez már akadályozta a palesztin gazdaság növekedését.

A megállapodás értelmében Izrael átadja a felelősséget az áramellátás működtetéséért a palesztinoknak, akik életre hívnak egy szervet, amely a palesztinok számára megveszi Izraeltől az áramot, és annak ellenértékét behajtja a fogyasztóktól.

A palesztin elektromos hálózatot, a vezetékeket is teljes egészében különválasztják az izraelitől, s csak a palesztinok felelnek majd saját áramszolgáltatásukért, az elosztásért, a hálózat karbantartásáért. A jövőben a Palesztin Hatóság erőművet is építhet magának, már folynak is a megbeszélések egy létesítmény kialakításáról Dzsenínben.

A kedden aláírt egyezmény egy másik pontja alapján Izrael felszabadítja a palesztinok évek óta befagyasztott 1,14 milliárd sékeles (mintegy 85 milliárd forintos) járandóságát. Ez az összeg az Izraelben dolgozó palesztin munkások járulékaiból gyűlt össze. A pénzt az izraeli törvények szerint egészségügyi hozzájárulásként és társadalombiztosítási járulékként vonták le a palesztinok fizetéséből, de az utóbbi tíz évben befagyasztották, és nem utalták át a Palesztin Hatóságnak. A hatóság kötelezettséget vállalt, hogy ezt a pénzt a palesztin dolgozók szociális és egészségügyi ellátására fogja fordítani.

Móse Kahlón szerint az egyezmény nyomán folyamatos lesz a palesztin áramellátás, s ez segíteni fogja a gazdaság fejlődését. “A palesztinok stabil gazdasága Izrael gazdasági, biztonsági és politikai érdeke is” – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. “Ha nem állunk neki a köztünk és a palesztinok között kialakult történelmi bajok orvoslásának, akkor átörökítjük gyermekeinkre a válságot, amelyet később sokkal nehezebb lesz megoldani” – tette hozzá.

A palesztin fél, Husszein as-Sejh is üdvözölte a megállapodást. “A felelősség átadása teljes felügyeletet tesz lehetővé a palesztin polgárok szükségletei felett” – közölte a dokumentum aláírásakor a ynettel. Kiemelte, hogy ezentúl az izraeli elektromos művek csak egy szervvel fog érintkezni – szemben az eddigi gyakorlattal.

Joáv Mordeháj a közvetlen, kétoldalú tárgyalások előnyeit hangsúlyozta, s felidézte, hogy idén már két további egyezmény is megszületett ilyen módon: az egyik a palesztin 3G kommunikációs infrastruktúráról, a másik pedig a palesztin postai szolgáltatásokról.

[popup][/popup]