Izrael még mindig járványzárlat alatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli kormány, éjszakába hajló ülésén, kompromisszumos megoldásként, egy újabb hét helyett péntek reggelig hosszabbította meg a koronavírus-járvány miatti szigorú országos zárlatot – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Izrael még mindig vesztegzár alatt (A kép még a nyári lezárások idején készült)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az egészségügyi minisztérium javaslatát, az újabb teljes hetes zárlatot javasolta jövő hétfőig, de Beni Ganz védelmi miniszter már a nyitás lépéseit tárgyalta volna meg. Éles vitát folytattak, és végül a kormány egyhangúlag elfogadta a köztes megoldást, a péntek reggel 7 óráig tartó hosszabbítást.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtér is zárva marad egy újabb hétig, február 7-én éjfélig, de egy, erre a célra megalakított bizottság engedélyezheti humanitárius okokból repülőgépek fogadását és indítását.

Megpróbálják megakadályozni a koronavírus újabb változatainak bejutását, és ezért keddtől minden hazatérő izraelinek az államilag kijelölt és ellenőrzött szállodákban kell eltöltenie a karantén időszakát.

Vasárnap éjfélkor rövid ideig lejártak a január 8-én bevezetett “szigorított” zárlat intézkedései, amelyeket a miniszterek végül a viharos ülésen rövid szünet után meghosszabbítottak.

Beni Ganz a járványügyi bírságok megduplázásától és a rendelkezések ellenére nyitva tartó intézmények azonnali bezárásától tette függővé támogatását, és előzőleg, vasárnap délután a kneszet elfogadta ezeket – a szabályozás hatékonyságát is növelő – intézkedéseket.

A negyedik hete tartó zárlat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket Izraelben, nem csökkentette le jelentősen az új fertőzöttek számát, aggasztó ütemben nőtt a súlyos betegek száma, s a helyi médiában “fekete januárnak” nevezett hónapban 1433-an vesztették életüket a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben.

“Izrael a járvány kezdete óta a legsúlyosabb hullámban található” – közölte a kormányülésen Saron Elroj-Preisz, a közegészségügyi szolgálatok vezetője. “Ebben a hullámban egyre több a súlyos és kritikus megbetegedés a fiatalok körében. Hatszorosára emelkedett decemberhez képest a lélegeztetőkészüléken lévő 40-60 évesek száma” – tette hozzá.

A fiatalabb korcsoportok jelentősebb megbetegedését elsősorban a sikeres oltási kampánnyal magyarázzák, az idősebbek egyre nagyobb százaléka ugyanis védett a betegséggel szemben, amely így a még kisebb arányban beoltott generációk közül szedi áldozatait.

Vasárnap 74 304 embert oltottak be először, és 57 574-et másodszor – három hét elteltével – a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 3 081 162-en (az ország lakosságának 33,44 százaléka) kapták meg az első és 1 790 121-en a második dózis vakcinát is.

Vasárnap 54 737 tesztből 5140 vírushordozót azonosítottak, ami 9,7 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 646 277-en fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 68 331 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1839 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1140-en súlyos állapotban vannak, és 315 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 4796-en haltak meg Izraelben. (MTI)

[popup][/popup]