Izrael: Manszur Abbasz mind a két koalíció képviselőivel találkozott

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Jes Atid elnöke, Jáir Lapid és az arab Ra’am vezetője, Manszúr Abbász vasárnap találkoztak, hogy megvitassák a kormányalakítás lehetőségét.

Manszur Abbasz (középen) pártja képviselőivel

A találkozóra – írja az ujkelet.live – Lapid tel-avivi otthonában került sor, és a média szerint Lapid kezdeményezte.

A Ra’am által kiadott közlemény szerint Lapid és Abbász a következő napokban újra találkoznak. A szervezésében részt vevő források Lapidot idéze azt mondták, „a találkozó nagyszerű volt Abbásszal”.

„A találkozó nagyon pozitív volt, és Lapid megértést mutatott az arab közösség súlyos helyzete iránt az élet minden területén” – mondták a Haaretz által idézett források.

A média szerint a felek több kérdést is megvitattak, többek között az engedély nélküli (beduin) falvak elismerését a Negevben, a Kaminetz-törvény visszavonását, amely az illegális otthonok lerombolását célozza az arab közösségekben, a nemzetállam-törvény befagyasztását és az arab társadalomban tapasztalható erőszak leküzdésére vonatkozó tervet. Ezeken felül Abbászék állítólag azt követelték, hogy állam és vallás valamint az LMBT-vel kapcsolatos ügyekben szabadon szavazhassanak.

A Ra’am délután a médiának küldött nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a követeléseikről szóló riportok nem többek pletykáknál és spekulációknál.

Mindeközben a többnyire arab törvényhozók alkotta Egyesült Lista szövetség – melyből a Ra’am kivált – forrásai a médiának azt nyilatkozták, hogy Lapid pár napja felvette velük a kapcsolatot és találkozót kért, melyre rövidesen sor kerül.

A Haaretznek nyilatkozó forrás viszont arról számolt be, hogy Lapid kétszer is megkereste őket egy találkozó miatt, de a pártszövetség azt akarta, hogy inkább Abbász találkozzon először Lapiddal.

„A kampány során támadtak minket, mondván, hogy Lapid zsebében vagyunk, de Abbász találkozik elsőként Lapiddal” – mondta a forrás a Haaretznek.

Az Ynet-nek nyilatkozó politikai forrás szerint a Lapiddal való találkozó előzménye, hogy Abbász szombaton találkozott a Likud tisztviselőivel és rájött, hogy egy jobboldali kormányban való részvétele valószínűleg nem járható út.

„Eddig nem történt előrelépés a Likuddal folytatott tárgyalásokon, és Abbásznak nagyon nehéz lesz megállapodást kötnie Netanjahuval azoknak a [jobboldali] pártoknak köszönhetően, amelyek ellenzik a Ra’am által támogatott kormány lehetőségét” – mondta a forrás.

Abbász szombaton otthonában fogadta a likudos Ayoob Karát. A találkozó alatt Abbászt hallották, ahogy azt mondja: „A végén patthelyzet lesz. Nem mehetünk sem jobbra, sem balra, nem mehetünk ki demonstrálni, akkor mik vagyunk? Parlamenti eszközök és ennyi?”

A találkozót követően Kara nyilatkozatot adott ki, miszerint a Ra’am ellen a jobboldalon belüli ellenállás egy félreértésből” fakad.

„Netanjahu óriási lépéseket tett az elmúlt évben az arab világgal való gazdasági béke előmozdítása érdekében, és most először az a célja, hogy közelebb hozza az arab szektort a [nagyközönséghez]. Ezt nagyon pozitívan fogadták a szektorban”- magyarázta Kara.

Héber médiariportok péntek este arról számoltak be, hogy a keddi izraeli választásokat követően, az úgynevezett “változásblokk” vezetői intenzív megbeszéléseket folytatnak arról, hogyan lehetne alternatív kormányt alakítani.

A csütörtök este közzétett végső eredmények szerint az ország két éven belül má negyedik választások után is politikai holtponton marad, és sem Benjamin Netanjahu miniszterelnök szélsőjobboldali, vallásos tábora, sem az őt leváltani kívánó blokk nem rendelkezik a minimális 61 mandátummal.

Mivel Izraelben egyetlen párt nem tudja megszerezni a szavazatok döntő többségét, a legnagyobb párt kiléténél fontosabb a jobboldali és a baloldali blokk nagysága.

Teljes cikk

[popup][/popup]