Izrael: kinevezték a koronavírus ügyi főbiztost

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

„A kormány fog dönteni a zárlatokról és a korlátozásokról; az irányelvet Gamzu ajánlásainak megfelelően alakítjuk ki” – mondta Netanjahu.

Ronni Gamzu (forrás: Wikipedia)

Péntek reggelre 58559-ra emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben. Csütörtökön 1889, éjfél óta 231 új esetet regisztráltak.

699 beteget kezelnek kórházban. 302 állapota súlyos, közülük 81 lélegeztetőgépre szorul, 132 állapota pedig közepesen súlyos.

Az aktív esetek száma 32226, a felgyógyultaké 25887 míg az elhunytaké 446.

A csütörtökön végzett 27238 tesztből 6,9% lett pozitív, a ma végzett 4048 tesztből 5,7% lett pozitív.

Este az Egészségügyi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón Benjamin Netanjahu miniszterelnök Juli Edelstein egészségügyi miniszter és Ronni Gamzu koronavírus-projektmenedzser mellett beszélve elmondta, hogy utóbbi legfontosabb küldetése a fertőzéslánc megszakítása, amihez teljes jogkört kap a tesztelések epidemiológiai vizsgálatok és a karantén felett.

„A kormány fog dönteni a zárlatokról és a korlátozásokról; az irányelvet Gamzu ajánlásainak megfelelően alakítjuk ki” – mondta Netanyahu, Gamzu központi szerepént elmagyarázva. „Megpróbáljuk elkerülni az általános zárlatot, de szükség esetén alkalmazni fogjuk.”

Netanjahu azt is közölte, hogy megállapodott Beni Gantz védelmi miniszterrel és rotációs miniszterelnökkel, hogy az úgynevezett koronavírus kabinetben lévő miniszterek számát 16-ról körülbelül nyolcra csökkentsék, a hatékonyság növelése érdekében.

„A megfelelő ember a megfelelő időben” mondta Edelstein Gamzuról, aki az Egészségügyi Minisztérium főigazgatójával, Hezi Levivel „győztes csapatot fog alkotni”.

Gamzu mély szkepticizmusának adott az országos zárlat elrendelése iránt a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében.

„A legfontosabb küldetés az, hogy [harcoljunk a világjárvány ellen], miközben a társadalom és a gazdaság számára minimális károkat okozunk” – mondta és dicsérte a kormányt, hogy „társadalmi érzékenységgel” jár el azzal, hogy tartózkodik az újbóli zárlat kivetésétől.

Teljes cikk

[popup][/popup]