Izrael kiiktatott egy Hezbollah vezetőt, 170 rakéta volt a válasz

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A libanoni síita Hezbollah több mint százhatvan rakétát lőtt ki Izrael északi részére szerda délelőtt – közölték az izraeli hatóságok.

Wissam Tawil és Taleb Abdullah Hezbollah parancsnokok egy korábbi felvételen

Több nagyobb északi várost is lőttek Libanon felől, köztük Cfátot és Tibériást, ahol legutóbb októberben volt légiriadó. Többfelé tűz ütött ki a lövedékek nyomában, melyeknek csak a lakott területekre irányzott részét fogta el a Vaskupola légvédelmi rendszer.

Szasza kibucban egy rakéta becsapódott egy üzem épületébe jelentős károkat okozva. A Kinneret, másik nevén a Genezáreti-tó partjainál mintegy 11 ezren nyaralnak, ugyanis szerdán Izraelben a savuot, vagy hetek ünnepét, a zsidó pünkösdöt ülik, és sokan táborozni mentek a tó körüli kempingekbe. Több strandon pánik tört ki a légiriadók idején, mert nincsenek óvóhelyek, de nem döntöttek a térség evakuálásáról.

Előzőleg kedd este az izraeli hadsereg célzott dróntámadással megölte az Abu Taleb néven is ismert Taleb Abdullahot (képünkön jobbra). A Hamász elleni háború október 7-i kitörése óta ő volt a Hezbollah legmagasabb rangú parancsnoka, akit likvidáltak. A Dél-Libanonban, Türosz térségében történt akcióban vele együtt a Hezbollah négy, magas rangú parancsnokát ölték meg. Abu Taleb a dél-libanoni térségben, az izraeli határtól a Litani folyóig működő an-Naszr csapatok vezetője volt. (MTI)

[popup][/popup]