Izrael iráni csapásra számít Irak vagy Jemen felől

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael figyelemmel kíséri Irán mozgását a régióban, és arra számít, hogy az iráni fenyegetés valószínűleg Irakból és Jemenből érkezik, nyilatkozta az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Hidai Zilberman dandártábornok az Elaph szaúdi híroldalnak.

Az iráni atomtudós, Mohsen Fakrizadeh elleni támadás helyszíne – iráni megtorló csapás várható (Fotó: Wikimedia commons)

A katonai szóvivő nyilatkozatáról magyarul az ujkelet.live tudósít.

„Irán Irakból vagy Jemenből támadhatja Izraelt” – mondta Zilberman, hozzátéve, „információink vannak arról, hogy Irán drónokat és intelligens rakétákat fejleszt, amelyek elérhetik Izraelt.”

A katonai szóvivő hangsúlyozta, hogy Izrael szorosan figyelemmel kíséri Irán mozgását a régióban, és amikor Aviv Kochavi vezérkari főnök legutóbb óva intette Iránt bármilyen támadástól, a második körös országok esetében Irakra és Jemenre célzott, míg az első kör Libanont és Szíriát takarta.

Rámutatott továbbá, hogy Irán 2019 szeptemberében Jemenből, Irakból és iráni területről támadta a Saudi Aramco olafinomító létesítményeit, tucatnyi drón és távvezérelt rakéta bevetésével, amiket észrevétlenül tudtak működtetni, és „ez nagy iráni képességet jelez ezen a területen”.

Zilberman szerint ez megismétlődhet ugyanezekről a helyszínekről Izrael ellen, ezért a zsidó állam nemrégiben Irakra és Jemenre is nagy figyelmet fordít.

Az Izraeli hadsereg szóvivóje, Hidai Zilberman dandártábornok fotó: IDF

Hangsúlyozta, hogy mindenkinek fokozott készültségben kell lennie az iráni fenyegetés miatt, amelyet „robbanásveszélyes puskaporos hordónak” nevezett, figyelembe véve azt a sok csapást, amely Iránt sújtotta az elmúlt évben. Ide tartozik az iráni Forradalmi Gárda elit al-Kudsz egységének parancsnoka, Kaszím Szulejmáni elvesztése, akivel egy amerikai dróncsapás végzett a bagdadi nemzetközi repülőterről kivezető úton, a katonai posztjaira mért folyamatos támadások Szíriában, a rejtélyes robbanások több nukleáris létesítményében, vezető atomtudósa, Mohsen Fakhrizadeh meggyilkolása, a nemzetközi szankciók, valamint a koronavírus-járvány, amely pusztító hatással volt az országra.

Szulejmáni megölésének első évfordulójához (január 3.) közeledve Zilberman megjegyezte, hogy Irán kihasználhatja az alkalmat, hogy támadást hajtson végre az Irán szemében egy entitásnak tekintett Izrael vagy az Egyesült Államok ellen.

Biztonsági kihívások

Zilberman szerint az izraeli hadsereg az elmúlt évben a szokásosnál több műveletet folytatott és a zsidó állam bebizonyította képességét célzott és intelligens műveletek végrehajtására.

A szóvivő hangsúlyozta, Izrael továbbra sem szándékozik beszüntetni intézkedéseit annak megakadályozására, hogy Irán katonailag megvesse a lábát Szíriában és Libanonban, jelezve, hogy a Szíriában használt különféle légvédelmi rendszerek nem jelentenek akadályt a hadsereg számára.

A szóvivő továbbá azt mondta, hogy Izrael tud a libanoni Hezbollah terrorszervezet jelenlegi erőfeszítéseiről, és tudni fogja, hogyan lehet katonai vagy más úton hatástalanítani a terrorista csoport bármely fegyverét vagy technológiáját.

Kibertámadások

Iráni hackercsoportok Izrael ellen elkövetett legutóbbi kiberatámadásai kapcsán Zilberman elismerte, hogy az iráni erőfeszítések ezen a területen nőttek és némi sikert is elértek, kifejtve, hogy az iráni hackerek általában a katonasággal együttműködő civil vállalatokat célozzák, de hangsúlyozta, hogy a kár jelentéktelen volt. Ugyanakkor utalt arra a lehetőségre, hogy 2021-ben még több ilyen jellegű támadásra lehet számítani, mivel a kiberháború felváltja a modern harcteret.

„Bármely számunkra ma ismert számítás ismeretlen okból megváltozhat” – mondta Zilberman, amikor egy küszöbön álló háborúról kérdezték, hozzátéve, hogy a hadsereg jelenlegi vezetése innovatívan gondolkozik a jövő és az ismeretlen fenyegetések tekintetében, és keményen dolgozik, hogy Izrael mindig felkészült legyen.

Teljes cikk

[popup][/popup]