Izrael: ha szerdáig nem alakul kormány, március 2-án újra választások lesznek

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kék-Fehér koalíció és a Likud megállapodott abban, hogy amennyiben a Knesszet automatikusan feloszlik szerda éjfélkor, az új választások időpontja 2020. március másodika lesz.

Képünk illusztráció

Miután Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök (Likud) és Beni Gánc (Kék-Fehér) is kudarcot vallott a kormányalakítással, a mandátum Izrael történetében először a Knesszethez került. A képviselőknek december 11-ig van idejük, hogy találjanak egy Knesszet-tagot – Netanjahu vagy Gánc is szóba jöhet -, aki megszerzi legalább 61 képviselő támogatását. A jelöltnek ezt követően 14 nap áll rendelkezésre a kormányalakításra. Ha ez sem sikerül, egy éven belül harmadszor is választásokra kerül sor.

A választások dátumát a Knesszetnek is jóvá kell hagynia.

Az Izrael történetében példátlan zsinórban harmadik választás egyébként hétfői napra esik, erre legutóbb az 1984-es szavazás során került sor, igaz akkor egységkormány jött létre Simon Peresz (Hama’arach) és Jichák Samir (Likud) vezetésével.

Izraelben az országos választásokat általában kedden tartják.

A változtatás oka a március hónap keddjeire eső évfordulók és ünnepek sorozata, ideértve az ismeretlen helyen eltemetett katonák emléknapját, a Purim-karnevált és egy haszid bölcs halálának évfordulóját, amely nagy ultraortodox zarándoklatot von maga után lengyel szülővárosába.

Teljes cikk

támogatás
[popup][/popup]