Izrael: Főutakat, vasútállomásokat zártak le a “nemzeti tiltakozás napján”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kulcsfontosságú főutakat és kereszteződéseket, valamint vasútállomásokat zártak le kedden, a “nemzeti tiltakozás napján” Izraelben, tiltakozásul az igazságügyi rendszer tervezett átalakítása ellen – jelentette a helyi média szerdán.

Kórházi dolgozók is két órás országos sztrájkot hirdettek a jogi átalakítások ellen, a jogállami demokrácia védelmében. (Fotó: Times Of Israel/Avshalom Sassoni/Flash90)

Országszerte sok ezren demonstráltak, legkevesebb 52 tüntetőt őrizetbe vettek.

Kormányellenes tüntetők százai gyalogmenetet indítottak este Tel-Avivból Jeruzsálembe, hogy nyomást gyakoroljanak a törvényhozókra annak a jogszabálynak a jövő héten várható megszavazása előtt, amely megsemmisíti a kormány feletti bírósági felügyelet központi elemét.

Több százan az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetsége előtt demonstráltak, Jichák Hercog államelnök Joe Biden amerikai elnökkel tartott washingtoni találkozója előtt, és akadályozták a nagykövetség előtti főút forgalmát.

“Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek le kell állítania az igazságügyi reformtörvényt, és széles körű konszenzust kell kialakítania” – mondta az amerikai elnök szerdán Thomas Friedmannak, a New York Times szerzőjének az izraeli kormányfőhöz címzett “világos és közvetlen üzenetében”.

Friedman szerint Biden “mélyen aggódik Izrael stabilitásáért és jövőjéért”, és arra figyelmeztette Netanjahut, hogy ha az igazságszolgáltatási reformot nem széles körű konszenzussal fogadják el, akkor “törést fog előidézni az izraeli demokráciában és annak az amerikai demokráciával ápolt kapcsolatában, amit talán soha nem lehet helyrehozni”. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]