Izrael “felsőbbrendűségen és elnyomáson”alapul – állítja egy szélsőbaloldali izraeli az ENSZ-ben

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A B’Tselem nevű, radikális baloldali, izraeli emberi jogi csoport vezetője, Hagai El-Ad csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsában Izrael palesztinokkal szemben alkalmazott politikáját az apartheid-korszakbeli Dél-Afrikáéhoz hasonlította, és a nemzetközi közösség közbelépését sürgette. Danny Danon Izrael ENSZ-nagykövete reagálva a kritikára kollaboránsnak nevezte El-Adot.

ENSZ BT. 2018. október 18. (Fotó: Twitter screenshot)

A Biztonsági Tanács elnöki pozícióját betöltő Bolívia meghívására érkezett El-Ad beszédében Izrael telepes politikájára összpontosított, azzal vádolva a kormányt, hogy szándékosan “szétszakít egy egész népet, feldarabolja földjeiket és feldúlja az életüket”.

El-Ad nem vitatta, hogy az izraeli hatóságok által rombolásra ítélt Júdea és Szamáriában (Ciszjordánia) fekvő beduin falut, Khan al-Ahmart engedély nélkül építették. “De ez nem azért van, mert a palesztinok eredendően törvénysértők, ahogy azt egyesek Izraelben is sugallják. Inkább azért van, mert nincs más alternatíva,”- mondta, a palesztinok ENSZ-nagykövete mellett ülve.

“A palesztinok számára lehetetlen építési engedélyhez jutni az izraeli hatóságoktól, mivel az izraeli létesítésű tervezési rendszereket Ciszjordániában a telepesek kiszolgálására és a palesztinok kifosztására szánták.”

Az a tény, hogy az izraeli Legfelsőbb Bíróság zöld utat adott a falu lerombolásához, még nem teszi “igazságossá, vagy akár törvényessé”, folytatta. “Csak az igazságszolgáltatókból csinál bűnrészest, egy olyan tett jóváhagyásával, amely nem kevesebb mint egy megszállt terület védett lakosai erőszakos elhurcolásának háborús bűncselekménye”.

A Gázai övezetre váltva El Ad megjegyezte, hogy az izraeli Legfelsőbb Bíróság számos izraeli politikai intézkedést engedélyezett a part menti területtel szemben, mint például a haditengerészeti blokádot, vagy az izraeli mesterlövészek tüzelésének folytatását a határ menti tüntetőket célozva.

“Az egyetlen probléma mindezzel az, hogy valójában egyik sem legális, vagy erkölcsös, vagy legkevésbé is elfogadható,” – mondta. “Mindazonáltal mindaddig, amíg ez a módszertani, könyörtelen folyamat nem okoz nemzetközi felháborodást és nemzetközi akciókat, Izrael sikeresen folytathatja ezt az ellentmondást: Milliókon zsarnokoskodik, miközben valahogy még mindig demokráciaként tekintenek rá”.

Az angolul felszólaló El-Ad párhuzamot vont a palesztin területek helyzete, a Jim Crow törvények alatti déli államok és a rasszista apartheid rezsim alatti Dél-Afrika között, rámutatva, hogy a palesztinoknak nincsen képviselete az életüket irányító izraeli intézményekben.

“Elismerem, a hasonlat nem passzol tökéletesen, de a történelem sem nyújt pontosat: inkább erkölcsi iránytűt kínál, és az az iránytű Izrael palesztinokat elnyomomó tevékenységének elutasítása felé mutat azzal a meginghatatlan meggyőződéssel, amellyel az emberiség lelkiismerete elutasította ezeket a hatalmas igazságtalanságokat.”

El-Ad reagált Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentésére is, aki a hét elején fertelemnek nevezte a B’Tselemet.

“Soha nem fogsz elhallgattatni minket – sem izraeliek százezreit, akik elutasítják a felsőbbrendűségen és elnyomáson alapuló jelent, és kiállnak az egyenlőségre, a szabadságra és az emberi jogokra épülő jövőért,” – mondta El-Ad.

No Title

No Description

“Nem vagyok áruló, sem hős,” tette hozzá. “A hősök azok a palesztinok, akik ezt a megszállást bátorsággal és kitartással viselik; akik az éjszaka közepén arra ébrednek, hogy katonák lepik el a házukat; akik tudják, hogy ha egy szerettüket meggyilkolják, a büntetlenség csak az elkövetők számára garantált; akik a földjükön maradnak, tudván, hogy csak idő kérdése, hogy a buldózerek megérkezzenek.”

A következő felszólaló Mansour palesztin nagykövet volt, aki megköszönte El-Ad szavait, és hosszas litániába kezdett, mely során számos váddal illette Izraelt, beleértve a háborús bűnöket, etnikai tisztogatást, apartheidet, vallási szélsőségességet, felbujtást és gyűlölködést.

A sort Danon izraeli követ folytatta, aki El-Ad beszédét cirkusznak nevezte.

“A B’Tselemet az Európai Unió és számos európai kormány finanszírozza, és Bolívia meghívására érkezett, mely egy szörnyű emberi jogi mutatókkal rendelkező ország”.

Danon szerint bár El-Ad és bolíviai fogadói be akarták mocskolni Izraelt, éppen az ellenkezőjét értek el, mivel az, hogy egy izraeli állampolgár bírálja saját kormányát, csak “Izrael vibráló demokráciájának erejét” bizonyítja.

“Kihívást intézek mindannyiukhoz, hogy találjanak egy palesztint, vagy egy bolíviait, akinek van bátorsága saját kormányát gyalázni a Biztonsági Tanácsban. Legjobb estben börtönbe vetnék. De sokkal valószínűbb, hogy holtan végzi.”

Héberre váltva Danon közvetlenül El-Adhoz intézte szavait.

“El-Ad úr, te egy izraeli állampolgár vagy, aki az ellenségeinket szolgálja. Felhasználnak téged ellenünk. Az Izraeli Védelmi Erők katonái megvédenek téged, és te itt eláruld őket.”

“Szégyelld magad. Szégyelld magad, te aljas kollaboráns, – tette hozzá, dühösen nézve El-Adra.

Danon beszédében elítélte a Palesztin Hatóságot is, amiért továbbra sem hajlandó felhagyni az izraeli állampolgárokat gyilkoló terroristák és családjaik pénzügyi támogatásával.

“Mahmúd Abbász elnök a Palesztin Hatóság költségvetésének hét százalékát (355 millió dollár) fordítja” a gyilkosok jutalmazására.

“Ez Abbász öröksége: Mészárolj le ártatlan izraelieket és életre szóló jutalomban részesülsz” – folytatta Danon. “Ugyanaz a 355 millió dollár, amit Abbász a terroristáknak fizet, a palesztinoknak 2018-ban szánt külföldi segélyek több mint 45% -a. Ez azt jelenti, hogy közel minden dollár fele, amit maguk – mindannyian – utak és iskolák építésére adnak a palesztin népnek, gyilkosok zsebében landol.”

Zárásul pedig kijelentette, hogy csak Abbász eltűnése hozhat fényesebb jövőt az izraeliek és a palesztinok számára.

Forrás

Címkék:apartheid, B'Tselem, ENSZ

[popup][/popup]