Izrael – Emirátusok: szeptember 15-én írják alá a megállapodást a Fehér Házban

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok által közvetített Izrael és Egyesült Arab Emírségek közötti normalizációs megállapodás aláírási ünnepségére szeptember 15-én kerül sor a Fehér Házban, a Fehér Ház tisztviselői szerint.

Donald Trump amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök amegallapodás bejelentésekor 2020. januàr 28. Fotó: youtube

Ez lesz az első békemegállapodás Izrael és egy arab állam között több mint 25 év után.

A Fehér Ház tisztviselői szerint az ünnepségen jelen lesz Donald Trump elnök, egy vezető tisztviselőkből álló izraeli küldöttség, amelyet Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezet, és egy vezető tisztviselőkből álló emirátusi küldöttség, amelynek élén Abdullah Bin Zajed külügyminiszter áll – a királyi család egyik vezető tagja.

Ez lesz az első nyilvános találkozó egy izraeli miniszterelnök és egy emirátusi miniszter között. A múltban számos találkozóra került sor, de titokban tartották őket.

„Büszke vagyok, hogy jövő héten Washingtonba utazhatok Trump elnök meghívására, és részt vehetek a Fehér Ház történelmi ünnepségén, létrehozva az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békemegállapodást” – írta Netanjahu Twitteren.

A Walla és az Axios riporterének három nappal ezelőtt nyilatkozó izraeli és amerikai tisztviselők szerint az Ábrahám-egyezmény Izrael és az Emírségek között egy “békeszerződés” lesz, ugyanolyan jogi és diplomáciai státusszal, mint az Egyiptommal (1979) és Jordániával (1994) kötött békemegállapodások.

Az izraeli tisztviselők magyarázata alapján a zsidó állam azt akarja, hogy a megállapodás a legkomolyabb státuszt kapja, mindkét féltől a legnagyobb elkötelezettséget követelve. A tisztviselők azt is remélik, hogy a megállapodás a hosszú távú stabilitás üzenetét fogja küldeni, nem pedig egy ideiglenes megállapodásét.

Teljes cikk

[popup][/popup]