Izrael: Ellenséges és hazug a gázai összecsapásokról szóló ENSZ-határozat

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az ENSZ szakértői a Gázai övezet határán állomásozó izraeli katonákra vonatkozó bevetési szabályok azonnali módosítását szorgalmazták hétfőn annak érdekében, hogy minél kevesebb palesztin tüntető haljon meg a jövőben.

Jiszrael Kac izraeli ügyvezető külügyminiszter

A palesztin tiltakozók elleni halálos lövések a legtöbb esetben teljesen indokolatlanok és jogtalanok voltak – hívta fel a figyelmet az övezet határán zajló erőszakcselekményeket vizsgáló bizottság elnöke, Santiago Canton Genfben.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának keretei között működő bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint Izrael emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket követhetett el a Gázai övezet határán. A szakértői csoport február végén már ismertette a beszámoló kivonatát, amely izraeli kormánykörökben nagy felzúdulást keltett.

Jiszráel Kac izraeli ügyvezető külügyminiszter közleményében “ellenségesnek, hazugnak és elferdítettnek” nevezte a jelentést.

“Senki sem vonhatja kétségbe Izrael jogát az önvédelemhez, illetve kötelességét, hogy megvédje állampolgárait és határait az erőszakos támadásoktól” – mondta akkor.

Minden egyes végzetes lövés egy helyszíni parancsnok jóváhagyásával dördült el, és csak akkor, ha a célszemély nagy veszélyt jelentett – érveltek a Genfbe küldött izraeli delegáció tagjai hétfőn. A küldöttség szerint az állítólagos civil tüntetők közül sokan valójában fegyveres csoportok harcosai voltak.

Az ENSZ-szakértők vitatták az izraeli álláspontot, amely szerint a 2018 márciusában kezdődött, hetekig tartó tüntetések célja az volt, hogy elfedje szélsőséges csoportok különféle terrorista tevékenységeit. Az ENSZ illetékesei úgy vélték, hogy a megmozdulás, amely a Gázai övezet “blokádjának” enyhítése, illetve a palesztin menekültek hazatéréshez való jogának elismerése érdekében kezdődött, civil kezdeményezés volt.

A bizottság aláhúzta: tavaly március vége és december vége között 189 palesztin vesztette életét a Gázai övezet határán zajló megmozdulásokban. A sebesültek száma több mint hatezerre tehető. A nemzetközi jogban a harci tevékenységekben részt nem vevő, közvetlen veszélyt nem jelentő civilek lelövése háborús bűncselekménynek minősül.

[popup][/popup]