Izrael ellenes provokáció Varsóban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy lengyelországi ultranacionalista ifjúsági mozgalom tagjai több tonna építési törmeléket zúdítottak a varsói izraeli nagykövetség elé, tiltakozásul a kárpótlást korlátozó lengyel jogszabály izraeli bírálata ellen.

Az izraeli nagykövetség Varsóban (Forrás: Google maps)

Az Összlengyel Ifjúság nevű csoport tagjai azzal érveltek – írja a zsido.com – , hogy a második világháború után elkobzott ingatlanok és egyéb vagyontárgyak visszaszolgáltatására vonatkozó követelések olyan helyekre vonatkoznak, amelyek a második világháború alatt nagyrészt elpusztultak, és így értéktelenek.

Az akció előzménye, hogy a lengyel parlament alsóháza, a Szejm a múlt héten elfogadott egy törvényjavaslatot, amely 30 éves korlátot szab a közigazgatási határozatok megfellebbezésére. Ha ezt a szenátus elfogadja, és az elnök aláírja, a törvény a lengyel bíróságok előtt támadhatatlanná teszi a holokauszt utáni vagyonelkobzások nagy részét.

Az izraeli külügyminiszter Jair Lapid elítélte a törvényjavaslatot – írja a jpost.com. Ez nyílt támadás a holokauszt túlélői és leszármazottai ellen – írta a Twitteren. “Nem ez az első alkalom, hogy a lengyelek megpróbálnak szemet hunyni afelett, amit Lengyelországban a holokauszt idején tettek”.

Teljes cikk

[popup][/popup]