Izrael: Egy napon belül 115 új fertőzés

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Szombat reggelre 17008-ra emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben.

Pénteken fordult elő május 2. óta először, hogy 24 órán belül 100 fölé, jelen esetben 115, emelkedett, az új fertőzések száma – írja az ujkelet.live.

39 beteg állapota súlyos, közülük 35 lélegeztetőgépre szorul. 39 állapota közepesen súlyos, míg 1833 beteg enyhe tüneteket tapasztal.

A felgyógyultak száma 14776 míg az elhunytaké 284.

Izraeli médiajelentések szerint az elmúlt két nap 78 esete – 64 tanuló és 14 alkalmazott – egyetlen jeruzsálemi gimnáziumból ered.

Az Egészségügyi Minisztérium távozóban lévő főigazgatója, Mose Bár Szimán-Tov szerint az új esetek számának jelentős emelkedése az „eufória és elégedettség” hangulatának eredménye, mivel a lakosság nem veszi komolyan a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályokat, beleértve a maszk viselést és más higiénia megőrzésével kapcsolatos rendeletet.

A Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatón Bár Szimán-Tov azt mondta, hogy a hirtelen emelkedés elsősorban az iskolákban tapasztalható, amelyek többsége újranyithatott a hónap elején. A tisztviselők szombat este találkoznak, hogy eldöntsék elrendeljék-e néhány iskola bezárását.

„Sajnos a betegség még mindig itt van. Sem a meleg, sem az izraeli páratartalom nem tüntette el, ezért az intézkedések továbbra is hatályban vannak.”

Bár Szimán-Tov figyelmeztetett, hogy az út a napi több száz új eset felé „rövid”, onnan pedig eljuthatunk a több ezer új beteg felé, de a vírus lehetséges második hulláma „kizárólag a viselkedésünktől függ”.

Továbbá felszólította az izraelieket, hogy tartózkodjanak a nagyszülők látogatásától, a kapcsolatot inkább videokonferencia-alkalmazásokon keresztül, mint a Zoom, tartsák velük.

A sajtótájékoztatón a főigazgatót megkérdezték, támogatják-e jelenleg a két hétig tartó zárlat újbóli bevezetését, amire nemmel válaszolt.

„Lehetséges, de jelenleg nem tartunk ott”, mondta. „Teljesen az irányításunk alatt tartjuk a helyzetet. Ha gondosan betartjuk a szabályokat, akkor sikeresen meggátoljuk a fertőzés terjedését. Ha nem, akkor nem.”

[popup][/popup]