Izrael – azonos elbános külföldi állampolgárságú meleg házastársaknak

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelben ezentúl azonos feltételekkel juthatnak állampolgársághoz a heteroszexuális és a meleg házaspárok külföldi tagjai.

michael_lucas_insert_courtesy_roanoke_pride

Egy meleg pár gyerekeikkel – középen a róluk filmet készítő rendező – képünk illusztráció

Aviháj Mendelblit államügyész döntése alapján Izraelben ezentúl azonos módon juthatnak állampolgársághoz a heteroszexuális és a meleg házaspárok külföldi tagjai – jelentette pénteken a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Eddig a meleg párok külföldi tagjának hét évet kellett várnia az izraeli állampolgárság elnyerésére, de a legfelsőbb bírósághoz benyújtott fellebbezés nyomán az államügyész azonos eljárást határozott meg a melegek és a heteroszexuálisok számára. Korábban a melegeknek hét, míg a heteroszexuális házasságban élőknek csak négy évet kellett várniuk az állampolgárság elnyerésére, és a melegeknek le kellett mondaniuk másik állampolgárságukról is.

A meleg apák szervezete fordult az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb jogi grémiumhoz, a döntést pedig “az azonos nemű párok elleni felháborító megkülönböztetés végének, hatalmas győzelemnek” értékelték.

Az új szabályozás egyben megkönnyíti a félig külföldi meleg párok számára az örökbefogadást is, mert a béranyák segítségével szülővé váló meleg párok gyermekei automatikusan izraeli állampolgárságot kapnak, és ezentúl az állampolgárság rövidített megszerzésével lényegesen kevesebbet kell majd várniuk annak elismerésére, hogy mindketten a gyermek jog szerinti szülei.

 

[popup][/popup]