Izrael: a vádemelési szándék nem egyenlő a hivatalos vádemeléssel

Írta: ujkelet.live / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

39 nappal a választások előtt péntek este megjelentek a Benjamin Netanjahu elleni vádemelési szándék bejelentése után készített első közvélemény-kutatások eredményei.

Avichaj Manderblit legfőbb ügyész csütörtökön értesítette vádemelési szándékáról Netanjahu minisztereknök jogi képviselőit, véget vetve a médiában hetek óta keringő spekulációknak.

Mandelblit a miniszterelnök ellen a 4000. sz. ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, az 1000-es és 2000-es sz. ügyekben pedig csalás és bizalommal való visszaélés miatt szándékozik vádat emelni.

A vádemelési szándék nem egyenlő a hivatalos vádemeléssel. A következő lépés a meghallgatási folyamat lesz, ami csak a választások után veszi kezdetét. A procedúra során Netanjahu lehetőséget kap arra, hogy elmondja a saját verzióját, és ezzel akár meg is változtathatja a legfőbb ügyész álláspontját. Ha ez nem sikerül, Mandelblit hivatalosan vádat fog emelni ellene.

A miniszterelnök a vizsgálati folyamat kezdete óta hangoztatja szavazóinak és a közvéleménynek, hogy nem fog lemondani, mert “nem volt semmi, nem lesz semmi,” az egész csak a baloldal ármánykodása, mert a választásokon nem tudják legyőzni.

Emlékeztetőül, a választásokon Beni Gánc ex-vezérkari főnök Hoszen Leiszráel pártja és Jáir Lapid Jes Atid pártja együtt indul Kék-Fehér néven, a szövetséghez csatlakozott Mose Jáálon (Telem) ex-védelmi miniszter és ex-vezérkari főnök, valamint Gabi Askenázi ex-vezérkari főnök.

A február 21-én feloszlott Egyesült (Arab) Lista frakciói végül Balad-Ra’am, illetve Hadas-Ta’al formációban indulnak.

A kétségtelenül legnagyobb vitát kavaró, Benjamin Netanjahu közreműködésével létrejött fúzió, a Zsidó Otthon-Tkuma és a kahanista Otzma Jehudit, Jobboldali Pártok Uniója néven indul.

Bár voltak kezdeményezések a Központi Választási Bizottságnál az Otzma Jehudit [a Merec és a Munkapárt részéről], a Balad [a Likud részéről], a Hadas és a Ta’al [az Otzma Jehudit részéről] tagjainak a kizárására – kontrasztként a Sasz arra kérte a bizottságot, hogy ne zárja ki az Otzma Jehudit tagjait – ha a bizottság el is fogadná ezeket a petíciókat a múltbeli tapasztalatok alapján a Legfelsőbb Bíróság nem fog helyt adni nekik.

A 13-as csatorna szerint, ha a választásokra ma kerülne sor a következő eredmények születnének:

Kék-Fehér – 37

Likud – 29

Új Jobb – 7

Ta’al-Hadas – 7

Jahadut Hatorah – 7

Sasz – 6

Munkapárt – 6

Merec – 6

Kulanu – 5

Jobboldali Pártok Uniója – 5

Balad – Ra’am – 5

Összesítés:

Jobboldali blokk + ultraortodox pártok: 59

Centrum, baloldali blokk + arab pártok: 61

A megkérdezettek 46 százaléka szerint Benjamin Netanjahu, 40 százaléka szerint Gánc lenne a megfelelőbb a miniszterelnöki posztra. 14százalék nem tudott döntésre jutni.

Teljes cikk

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]