Netanjahut három bűncselekménnyel vádolja a legfőbb ügyész

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Avichai Mandelblit izraeli államügyész csütörtökön úgy döntött, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen vádat kíván emelni három bűncselekmény miatt. Ez az első eset Izrael Állam történetében, amikor egy miniszterelnöknek hivatali ideje alatt bűncselekményekkel kapcsolatos vádakkal kell szembenéznie.

Netanjahu vádak alatt

Három ügy képezi a vádak tárgyát a Times Of Israel híradása szerint: bizalommal való visszaélés, csalás és vesztegetés.

Az 1000. számú ügy nagyobb ajándékok és szolgáltatások elfogadásával vádolja Netanjahut, köztük a hollywoodi producer Arnon Milchan-tól, előnyökért cserébe.

A 2000-es ügy tárgya, hogy a Jedioth Ahronot kiadójával, Arnon Mozessel abban egyezett meg a miniszterelnök, hogy gyengíti a vetélytárs lapot, a Jediot, számára előnyös cikkeiért cserébe.

A 4000-es ügy, a Bezeq kommunikációs céggel kapcsolatos szövevényes vesztegetés vádja a legsúlyosabb. Ez azzal vádolja Netanjahut, hogy kedvező szabályozást kínált Shaul Elovitch-nak, a Bezeq telekommunikációs cég meghatározó résztulajdonosának az Elovitch által tulajdonolt Walla hírújság kedvező cikkeiért.

Az ügyek egy részében az érintett másik feleket is vád alá helyezik.

A meghallgatások azonban csak a választások után kezdődnek, Netanjahu akkor reagál hivatalosan a vádakra, ami változtathat még a legfőbb ügyész álláspontján. Ha mégsem így lesz, Mandelblit hivatalosan is vádat emel.

Netanjahu tagadja a vádakat, “boszorkányüldözésnek” nevezte az ellene folyó eljárást, mely, elemzők szerint, alapvetően befolyásolhatja az április 9-i izraeli választást.

*

A Times Of Israel legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a bűnügyi vádemelés fordulatot hozhat a választási kampányban: négymandátumos veszteséget okozhatna a Likudnak, miközben jelentősen növelhetné a kormányzó jobboldali Likud legnagyobb riválisának, a Kék-fehér pártnak a szavazótáborát.

A pártok átrendeződése nyomán nemcsak a múlt héten megalakult, centrista Kék-fehér párt válna a legnagyobb párttá harminchat parlamenti helyet szerezve a százhúszból, hanem a baloldali-jobboldali tömbök aránya is megváltozna a kneszetben. A jobboldal pártjai együtt nem rendelkeznének a kormányalakításhoz szükséges legalább hatvanegy mandátummal, ha most tartanák a választásokat.

[popup][/popup]