Izrael a koronavírus második hulláma előtt áll – állítja egy jelentés

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael a koronavírus-kitörés második hulláma felé halad a Koronavírus Nemzeti Információs és Tudásközpont szombaton kiszivárogtatott jelentése szerint.

Forrás: Wikimedia commons

Bár a második hullám jellemzői különböznek az elsőtől, nem kevésbé súlyosak, ezért a központ szakértői, többségük a katonai hírszerzési elemző, arra figyelmeztetnek, hogy ha nem kerül sor azonnali intézkedések végrehajtására, az ország egy hónap alatt a napi akár ezer új koronavírus-esetet is elérheti. A halottak száma pedig több százzal emelkedhet.

A jelentés szerint az új megerősített esetek május közepén napi 16 körül mozogtak. Múlt héten ez a szám naponta 200 körülire nőtt, szerdán és csütörtökön pedig napi 300 körül mozogtak.

Ha a fertőzés visszaszorítását célzó intézkedéseket nem hajtják végre, és az esetek nem csökkennek, a jelentés szerint a következő hónapban a fertőzés és mortalitás meredeken emelkedik. „A tényállás nagyon nehéz gazdasági döntéseket eredményezhet, egészen az átfogó zárlatig… Elemzésünk szerint ez célzottabb lépésekkel elkerülhető, de csak akkor, ha azokat a következő napokban végrehajtják.”

A javaslatok az elmúlt napokban hozott bizonyos intézkedések enyhítésére irányuló döntések, például rendezvénytermek megnyitása és kulturális rendezvények engedélyezése, felülvizsgálatára irányulnak, továbbá a figyelemfelkeltő erőfeszítések kiterjesztésére sürgetnek nemzeti és helyi szinten, attól tartva, hogy a probléma súlyossága nem egyértelmű a nyilvánosság számára.

Ezenkívül azt javasolják, hogy növeljék a koronavírus elleni intézkedések végrehajtásának és az önkormányzatok általi végrehajtásának köztéren való érvényesítését, dolgozzanak ki hatékony módszert a karantén érvényesítésére, hozzanak létre egy hatékony keretet a fertőzés lánc megszakítására, és szervezzék át az izolált betegek evakuálását az erre kijelölt létesítményekbe.

„Értelmezésünk szerint, ha ezeket a lépéseket… nem hajtják végre gyorsan és határozottan, egy hónap múlva Izrael Állam nagyon fájdalmas gazdasági és társadalmi döntéseket követelhet meg. ”

A jelentés szerint Izrael bizonyos szempontból jobban áll ebben a szakaszban, mint az előzőben. Például, míg a vírus első körében a betegek kb. 13% -a volt 65 évesnél idősebb, ezúttal csak körülbelül 8% -uk.

Ezen túlmenően az egészségügyi rendszer jobban felkészült a súlyos esetek kezelésére.

Ugyanakkor míg az első hullám során számos eset külföldről érkezőkhöz kötődött, most a fertőzés forrása kizárólag Izraelben van, ami megnehezíti az ellenőrzést és az elfojtást.

A Walla hírportál szerint mind az Izraeli Védelmi Erők, mind az Egészségügyi Minisztérium tagadja, hogy felelősséggel tartozna a jelentést kiadó Koronavírus Nemzeti Információs és Tudásközpontért.

Hagai Levine epidemiológus, az izraeli közegészségügyi orvosok szövetségének elnöke, kritizálta a jelentés kiadását, megjegyezve, hogy nem volt aláírva.

„Szakszerűtlen és szomorú, amikor megjelentetnek egy jelentést, amit senki sem írt alá”, mondta a Wallának. „Van egy információs központ, amely nem átlátható, és úgy tűnik, egyáltalán nincs járványügyi orvosuk. Maga az elemzés néhol szakszerűtlen és néhol téves.

Levine szerint az ország vezető járványügyi szakemberei nem kaptak hozzáférést a jelentés elkészítéséhez felhasznált adatokhoz.

A 13-as csatornának nyilatkozva egyenesen „bizarr”-nak nevezte a jelentés kiadását.

„A hírszerző testület katonái hozzáférhetnek olyan egészségügyi információkhoz, amelyekhez én, az Izraeli Közegészségügyi Orvosok Szövetségének elnökeként nem férhetek hozzá. Hol az átláthatóság?”

Teljes cikk

Címkék:Izrael, koronavírus

[popup][/popup]