Izrael: A hadsereg “ötéves terve”

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A legfontosabb feladatok között szerepel egy parancsnoki egység létrehozása, amelymnek feladata az Irán elleni esetleges hadviselés feladatainak kidolgozása.
Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Aviv Kochavi vezérkari főnök fotó: Izraeli Védelmi Erők

Az Izrael Védelmi Erők a héten nagyobb sebességre kapcsolt az ötévre szóló Momentum-terv (Tenufa) végrehajtásában, mely a katonaság átszervezésére irányul, hogy halálosabbá, hatékonyabbá és felkészültebbé tegye a közeljövőben ráleselkedő veszélyekkel szemben.

A terv egyes részeit már végrehajtották, de a fő célok megvalósítására a következő hónapokban kerül sor.

Aviv Kochavi vezerkari főnök áprilisban mutatta be a hadsereg 5 évre szóló irányelvének kerettervét, amit a vezérkar az elmúlt hónapok során tökéletesített.

Naftali Bennett megbízott védelmi miniszter a múlt hónapban jóváhagyta a terv fő szempontjait, most már csak a biztonsági kabinet hivatalos megerősítése van hátra.

A terv arra összpontosít, hogy a jövőben esedékes háborút amilyen gyorsan csak lehet meg kell nyerni, ami megköveteli, hogy a katonságnak legyen készenlétben egy listája a konkrét célpontokról, rendelkezzen a célpontokat megsemmisítéhez szükséges fegyverekkel, illetve legyen meg a képessége, hogy mindezt gyorsan végrehajtsa.

A célpontok listáját a katonai hírszerzés, a légierő és az izraeli hadsereg három regionális parancsnokságának képviselőiből alakított testület fogja kiválasztani.

Mivel a hadsereg arra számít, hogy a katonák nagyobb valószínűséggel fognak városokban és falvakban harcolni mint nyílt terepen, nagyobb hangsúlyt fog helyezni a gyakorlatok során a városi hadviselésre.

A hadsereg továbbá komoly összeget fog invesztálni arzenálja feljesztésébe illetve a rendelkezésre álló fegyverek és eszközök számának növelésébe. A finanszírozás megoldása egyelőre nem világos, ugyanis a Pénzügyminisztérium még nem hagyta jóvá a szükséges költségvetés növelést.

Izraelnek egy éve nincs működőképes kormánya, így amíg ez nem oldódik meg, az izraeli hadsereg fogja finanszírozni a Momentumot a jelenlegi havi költségkeretéből – a 2019-es költségvetést alapulvéve és 12 egyenlő részletre osztva -, valamint az Egyesült Államoktól kapott évi 3,8 milliárd dolláros támogatásból.

A 2 milliárd sékeles (181 858 millió Ft) védelmi költségvetés-növelést szintén elméletben jóváhagyták, de még nem folyósították a hadseregnek.

„A többéves terv nemcsak pénz kérdése, nem csak projektekről szól. Ez mindenekelőtt a jövőképünk, prioritásaink, szervezeti orientációnk kalibrálása, amelyet mindannyiunknak össze kell hangolnunk ezzel az iránytűvel” mondta Kochavi. „A körülöttünk lévő kihívások nem teszik lehetőve, hogy várjuk, és ezért – a nehezéségek ellenére – a többéves terv megvalósítása folyamatban van.”

Irán

A vezérkari főnök egyik legfontosabb prioritása Irán, így a hadsereg létre fog hozni egy Parancsnokságot, élén egy vezérőrnaggyal. Az új részleg a Teherán jelentette fenyegetések elemzésére és Izrael Iszlám Köztársaság elleni hadjáratának megtervezésére fog összpontosít.

Kochavi ismertette a tervet a hadsereg minden parancsnokának alezredesi rangtól felfelé.

„A fenyegetések nem várnak,” mondta a magas rangú tiszteknek Kochavi. „Egyedülálló helyzetben vagyunk, ha nem taposunk keményen a gázra, és szó szerint növeljük az iramot, egy rés fog keletkezni – nem egy hónap, nem egy év alatt, hanem a következő néhány évben. Ez fogja eldönteni, hogyan győzünk.”

„Mire épül a terv? Az ellenség felfedezésének nagymértékben megnövelt képességére, az ellenség elpusztításának nagymértékben megnövelt képességére, az integrációra, amely lehetővé teszi számunkra, hogy nagyon-nagyon hatékonyak lehessünk… A többévre szóló Momentum-terv végrehajtása lehetővé teszi az Izraeli Védelmi Erők számára, hogy jelentősen növelje képességeit. A terv növeli az Izraeli Védelmi Erők halálos erejét … ami megteremti a háború időtartamának lerövidítéséhez szükséges feltételeket.”

Teljes cikk

[popup][/popup]