Izrael a gázaiakhoz: Eszközök lesztek Irán kezében

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Védelmi Minisztérium Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) részlege – mely Izrael katonai összekötőjeként funkcionál – vezetője, Kamil Abu Rukun vezérőrnagy kedden a közösségi médiában megosztott arab nyelvű videóüzenetben figyelmeztette a gázaiakat, hogy „Irán az övezet irányításának átvételével próbálkozik.”

amil Abu Rukun vezérőrnagy (forrás: Twitter screenshot)

A videóban Abu Rukun a Hamász egyik vezető tagja és egy iráni diplomata szavait idézve mutatta be a szoros kapcsolatot a terrorszervezet és Irán között, feltárva a Hamász fő küldetését, mely egy Irán védelmére szolgáló katonai szárnyat takar.

„A Hamász Irán első védelmi vonala lesz” [a Nyugat közelmúltbeli agressziójának árnyékában],” szól az idézet Saleh al-Arouritól, mely múlt heti iráni látogatása során hangzott el.

Arouri a terrorszervezet politikai szárnyának helyettes vezetője, az Egyesült Államok korábban 5 millió dollárt ajánlott a tartózkodási helyére vonatkozó információkért.

Arouri évekig a terrorszervezet júdea és szamáriai (Ciszjordánia) hadműveleteit vezette, majd két évvel ezelőtt a politikai szárny helyettes vezetőjének nevezték ki, miután Haniyeh Khaled Mashaal helyére lépett.

Az izraeli hírszerzés szerint Arouri is segített Gilad Shaar (16), Naftali Fraenkel (16) és Eyal Yifrach elrablásának és meggyilkolásának megtervezésében.

Abu Rukun egy iráni diplomata, Amir Moussaw nyilatkozatát is idézte, mely szerint Irán „egységes katonai frontot akar létrehozni Teherántól Gázáig”.

„Ez csak a kezdet,” mondta Abu Rukun a gázai lakosoknak, „és csak a ti választásotokon múlik, hogyan végződik.”

[popup][/popup]