Izrael – a drámai valóság drámai filmművészethez vezet

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

20. Izraeli Filmhét Magyarországon, 2016. december 1-7.

A 20. Izraeli Filmhéten a 2016-os premierek mellett az elmúlt 20 év legnépszerűbb filmjei kerülnek vetítésre december 1-7. között.

A filmek bemutatják, hogy az izraeli társadalomnak napi harcot kell folytatnia olyan morális kérdésekkel, amelyekkel más nemzeteknek csak ritkán kell foglalkozniuk.

Újdonság, hogy több ingyenes vetítés is lesz, és két új helyszín is bemutatkozik.

*

Ha csak az elmúlt évtizedek híreiből tájékozódunk Izraelről, akkor sokan úgy gondolhatják, hogy jól megértették a valóságot. Szörnyű háborús forgatókönyveket képzelnek el, és kevésbé gondolnak másra.

A valóság azonban sokkal komplexebb és sokoldalúbb. Az igaz történetek mindig mélyebbek, mint a főcímek. Az extrém helyzetekben született dilemmák vezették Izraelt oda, hogy megalkossa napjaink legérdekesebb filmművészetét.

A 20. Izraeli Filmhéten bemutatásra kerülő filmek lehetőséget biztosítanak arra, hogy  a történetírás lencséjén keresztül lássuk Izraelt, hogy hogyan alakult ki és változott meg a társadalma, és hogyan fejlődtek ki az erőszak nyomai a mindennapokban.

A 20. Izraeli Filmhét bevezetője egy ingyenes vetítés november 16-án. Az Oscar-díjra is jelölt „Az izraeli titkosszolgálat titkai” című film készítőit a valóság vezette arra, hogy filmre vigyék a titkosszolgálat hat korábbi vezetőjének történetét, az élet és halál dilemmáját, valamint az iszlám terrorizmussal folytatott harcot, miközben mindkét oldal megpróbálja megőrizni a normális életét. A vetítésre minden jegy elkelt.

A filmek közül az „Apánk” a célirányos erőszak társadalom felé történő terjedését ismerteti, az “Egy hét és egy nap” pedig ennek a következményeit tárja a nézők elé.

A filmhéten olyan optimista vígjátékok is vetítésre kerülnek, mint például a “Csakis New Yorkban”, “A világ végén balra”, “A méret a lényeg” és a “Nagymama hadművelet”, amelyek a valóság teljesebb képét ábrázolják világosággal és sötétséggel, és amelyek révén bemutatásra kerül Izrael különlegessége.

evgenia-dodina

Evgenia Dodina

Az idei év válogatásának célja az is, hogy tisztelegjen az izraeli modern filmművészet két nagyasszonya, a nemrég elhunyt, nemzetközi hírű rendező és színésznő, Ronit Elkabetz, valamint a díszvendég, Evgenia Dodina előtt.

A jubileumi izraeli filmhéten a Puskin Mozi mellett két új helyszín is bemutatkozik ingyenes vetítésekkel. A „Dancing Arabs” és az „Apánk” a Mazel Tov étteremben nézhető meg december 4-én. A „Válólevél” pedig  a Francia Intézetben december 5-én.

A 20. Izraeli Filmhét részletes programja itt olvasható.

A filmek többsége eredeti héber nyelven, magyar felirattal kerül vetítésre.

Jegyek már kaphatóak a Puskin Moziban.


[popup][/popup]