Izrael: a béke a legfontosabb

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeliek többségének fontosabb a béke annál, hogy a palesztinok elismerjék az országot zsidó nemzetállamnak – derül ki friss közvélemény-kutatási adatokból, amelyeket a Háárec című izraeli lap közölt vasárnap.

izraeli_zaszlo

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a tavaly július végén kezdődött béketárgyalásokon kormánya központi követelésévé tette, hogy a palesztinok ismerjék el Izraelt zsidó államnak. Ezen áll, illetve várhatóan bukik a John Kerry amerikai külügyminiszter közvetítésével zajló egyezkedés sikere, pedig az izraeli közvélemény számára sokkal fontosabbnak tűnik ennél a béke és az arab világgal való kapcsolatok normalizációja.

A Rafi Smith vezetésével a Dani Ávrahám közel-keleti békeközpont felkérésére végzett felmérés eredménye szerint az izraeli lakosság 69 százaléka fontosabbnak tartja, hogy az egész arab világ normális kapcsolatokat ápoljon és békeegyezményeket kössön Izraellel, mint hogy a palesztinok elismerjék Izraelt zsidó államnak. Mindössze 21 százalék helyezte előtérbe a palesztinokkal szembeni követelést.

A lakosság 59 százaléka úgy véli, hogy fejlett védelmi eszközök megszerzése is fontosabb az elismerésnél. A kutatásból kiderült, hogy sok függ a kérdések megfogalmazásától is. Ez különösen jelentős tanulság egy múlt héten elfogadott törvény fényében, amely gyakorlatilag kötelezővé tenné a népszavazást egy területcserékkel járó rendezés elfogadásánál.

A megkérdezettek 64 százaléka kész lemondani az arabok lakta kelet-jeruzsálemi lakónegyedekről, ha ezáltal biztosított, hogy a zsidók többségben maradnak az országban, de csak 54 százalék támogatja ezt, ha úgy teszik fel a kérdést: elfogadja-e, hogy a kelet-jeruzsálemi arab negyedek a palesztinok felügyelete alá kerüljenek. Sőt, arra a kérdésre, hogy Kelet-Jeruzsálemben lehessen-e a palesztin főváros, már csak 44 százalék mondott igent, 55 százalékos elutasító többség ellenében.

A kutatásban 49 százalék támogatta, 42 százalék pedig elutasította, hogy területcserékkel az 1967-es határokon alapuljanak a béketárgyalások. Ötvenhárom százalék elfogadja, hogy csak azokban a nagy ciszjordániai települési blokkokban lehessen építkezni, amelyek a területcserék révén várhatóan Izraelhez kerülnek a megegyezés után. Ugyanakkor ezt az építési tilalmat 37 százalék ellenzi.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]