Itt a kóser okostelefon

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Véget érhet Izraelben az ultraortodoxok okostelefonokkal szembeni bojkottja, miután meghatároztak egy számukra is elfogadható kóser készüléket – írta az izraeli Háárec című napilap hétfőn.

Az ultraortodox módon vallásos harediek a nagy tekintélyű Ovadja Joszef szefárd főrabbi ajánlásával olyan Nexus 4 android telefont vehetnek maguknak a Ramy Levy nevű kommunikációs vállalattól, amelybe különleges operációs rendszert telepítenek számukra.

nexus-4

Ez lesz a kóser készülék

A készülékkel nem lehet a világhálón böngészni, de fel lehet telepíteni mintegy hétszázötven olyan alkalmazást, amiket a rabbik megvizsgáltak és a vallásos közösség számára elfogadhatónak találtak. Lehet használni többek közt gazdasági programokat, lehet vele kezelni bankszámlát, lesz rajta internetes levelezőprogram, sőt még fényképezőgép is.

Tiltott lesz viszont a haredieknek a USB segítségével történő fájltovábbítás, nem lehet a készülékkel vezeték nélküli hálózatra csatlakozni, nehogy szemérmetlen tartalmakat láthassanak meg a tulajdonosok. A telefonok alkalmasak lesznek a munkavégzés segítésére, de kizárják az esetleges szabados használatot.

Egyformán kezdődnek majd a kóser okostelefonok hívószámai, amelyeket egyelőre két változatban árulnak. A harediek nyolc és tizenhat gigabájtos készülékeket vehetnek 1550 sékelért (mintegy 85ezer forintrért) és 1900 sékelért (mintegy 105 ezer forintért).

Az ultraortodoxok körében nem mindenki örül az okostelefon engedélyezésének, és az is lehet, hogy több vallási csoport továbbra is tiltja majd az újdonságot, ugyanis a Ramy Levy vállallat Ovadja Joszef rabbi segítségével megkerülte az ilyen ügyekben illetékes, 2005-ben felállított szigorú kommunikációügyi rabbitanácsot, amely eddig csak olyan telefonokat fogadott el kósernek, amelyekkel még írásos üzeneteket sem lehetett küldeni.

A Ramy Levy cégnél mégis komoly sikerre számítanak, hiszen máris mintegy hétszáz előfizető jelentette be igényét az új készülékre, pedig a neves rabbi ajánlását csak a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.

Címkék:kóser telefon

[popup][/popup]