Iszmail Hanije: „A békekonferenciát azért szervezik, hogy aláássák a palesztin nemzeti ügyet”

Írta: MTI/dpa - Rovat: Hírek - lapszemle

Ám a Hamász-vezető szerint „a palesztinok nem váltják pénzre hazájukat és elveiket”.

 

Iszmail Hanije egy 2014-es Hamasz rendezvényen

A palesztinok nem váltják pénzre hazájukat és elveiket – jelentette ki Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezet vezetője csütörtökön Gázában.
Haníje a Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner nevével fémjelzett, várhatóan június 25-26-án egy bahreini konferenciát bemutatandó palesztin-izraeli béketervre utalt, amely amerikai sajtójelentések szerint gazdasági előnyök ígéretével próbálná rávenni a palesztinokat arra, hogy lemondjanak egy önálló államról.

“A bahreini gazdasági munkatalálkozót azért szervezték meg, hogy aláássák a palesztin nemzeti ügyet” – hangoztatta Haníje. “Bár gazdasági arculatot adtak neki, valójában politikai tartalma van” – fűzte hozzá.

Mint mondta, a Hamász elutasítja a külföldi gazdasági projekteket, ha ezekhez politikai feltételeket szabnak. Ugyanakkor jelezte, hogy “szívesen látnak mindenkit, aki a Gázai övezetben projektet akar megvalósítani”.

Haníje a bahreini konferencia idejére tüntetéseket jelentett be a Gázai övezetben és külföldön is. A palesztin övezetben ezen felül munkabeszüntetésre szólított fel.

Haníje kitért a Hamász-vezetés és Izrael által nemrég megkötött tűzszünetre is. Hangsúlyozta: a megállapodás veszélybe került, mivel állítása szerint Izrael halogatja a végrehajtását. “A megszálló erő (Izrael) nem biztosította eddig a mozgásszabadságot az átkelőhelyeken” – sérelmezte. Emellett zsarolással is megvádolta a zsidó államot, tekintettel azokra a korlátozásokra, amelyeket szerinte Tel-Aviv a halászati övezettel, az energetikai és ipari projektek megvalósításával, valamint a palesztinoknak szánt pénzügyi támogatásokkal kapcsolatban foganatosított.

A tűzszünet az ENSZ, Egyiptom és Katar közvetítésével jött létre májusban, miután ismét fellángolt az erőszak a felek között.

 

 

 

[popup][/popup]