Iráni parancsnok: 35 amerikai célpont és Tel Aviv is elérhető távolságra van

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Irán fenntartja magának a jogot, hogy bosszút álljon Kaszim Szulejmáni katonai vezető meggyilkolásáért, idézte az iráni Tasnim hírügynökség a Forradalmi Gárda egyik vezető parancsnokának pénteken elhangzott szavait.

Gholamali Abuhamzeh tábornok, a Kerman déli tartományában lévő gárda parancsnoka felvetette az öbölben lévő hajók elleni esetleges támadások lehetőségét.

„A Hormuz-szoros létfontosságú (tengeri) útvonal a Nyugat számára, és számos amerikai romboló és hadihajó keresztezi a Hormuz-szorost, az Ománi-öbölt és a Perzsa-öbölt,” mondta Abuhamze, a Tasnim angol nyelvű fordítása szerint, hozzátéve, hogy a közel-keleti létfontosságú amerikai célpontokat már régóta azonosították:

„A régió harmincöt létfontosságú amerikai pozíciója elérhető távolságra van, és Tel-Aviv – az Egyesült Államok szíve és élete – szintén.”

Az al-Mayadeen TV szerint a libanoni Hezbollah terrorszervezet tisztviselője szombaton azt mondta, hogy az iráni támogatású „ellenállás tengely” reakciója Szulejmáni megölésére határozott lesz.

Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda elit al-Kudsz erőinek vezetője és regionális biztonsági stratégája péntekre virradóra meghalt egy amerikai légicsapásban a bagdadi repülőtérről kivezető úton.

Irán kemény megtorlást ígért, fokozva a teljeskörű háború kitörése miatti aggodalmakat. Donald Trump amerikai elnök azt mondta, hogy a légicsapást a konfliktus elkerülése érdekében rendelte el. Kormánya szerint Szulejmáni amerikai csapatokat és tisztviselőket veszélyeztető támadások sorozatát tervezte.

Az izraeli 12 és 13-as csatorna péntek esti riportjai szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter valószínűleg tájékoztatta Benjamin Netanjahu izraeli ügyvezető miniszterelnököt a Szulejmáni megölésére vonatkozó amerikai tervről.

Teljes cikk

[popup][/popup]