Iráni külügyminiszter: Jeruzsálem a palesztinok fővárosa

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztinok fővárosának nevezték Jeruzsálemet iráni politikusok a városról elnevezett nap alkalmából.

Izraeli zászlón taposnak és amerikai zászlót égetnek az “Al Quds nap” alkalmából Bagdadban (Fotó: AP/Ali Abdul)

 Jeruzsálem a muszlimokhoz tartozik, és a palesztin nép fővárosa – szögezte le Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a pénteki al-Kudsz (Jeruzsálem)-napi megemlékezésen mondott beszédében.
    Az IRNA iráni állami hírügynökség által idézett Zaríf óva intett több meg nem nevezett arab országot, amelyek szerinte saját céljaik érdekében békülékeny hangot ütnek meg Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel szemben. Megjegyezte, hogy Netanjahu a saját országát sem képes megvédeni a Hamász rakétái ellen, és szükség esetén nekik se tudna segíteni.

Abbász Szalehi kulturális és vallásügyi miniszter a palesztin népet fenyegető “arab-héber összeesküvésre” figyelmeztetett, hozzáfűzve azt is, hogy nemcsak a palesztinok, hanem Irán ellen is harc folyik.

Al-Kudsz (Jeruzsálem arab neve) napjának ez évi fő témája a Washington által kidolgozott, “az évszázad alkuja” nevet viselő izraeli-palesztin rendezési terv elutasítása volt. Az IRIB iráni állami televízió szerint több tízezren vonultak az utcákra, szidalmazva a Donald Trump amerikai elnök veje, Jared Kushner bábáskodásával létrejött tervet, amelyről Teherán mellett számos arab ország és maguk a palesztinok is úgy vélik, egyoldalú és elfogult Izrael iránt.

Az iráni parlament elnöke, Ali Laridzsáni csütörtökön arról beszélt, hogy “az évszázad alkuját” a Perzsa(Arab)-öböl államok finanszírozzák.

Az al-Kudsz-napot Iránban az 1979-es iszlám forradalom után vezették be a palesztinok iránti szolidaritás jeleként, és minden évben az iszlám böjti hónap, a ramadán utolsó péntekén tartják.

Az iráni teokrácia által meghirdetett gyűlöletnapot főleg a siíta vallású közösségek ünneplik, így került sor felvonulásokra Irakban és Libanonban.

A fenti kép Bagdadban, Irak fővárosában készült.

[popup][/popup]