Iráni ígéret: nem bojkottálják az izraeli dzsúdósokat

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A nemzetközi szövetség megállapodott Iránnal: vége az izraeli dzsúdósokkal szembeni bojkottnak.

Sagi Muki (jobbról a második) és Tohar Butbul izraeli dzsúdósok a bakui versenyen 2019. május 10. Fotó: IJF

Két izraeli sportoló is érmet szerzett szombaton a Baku Grand Slam nemzetközi dzsúdó versenyen, egy lépéssel közelebb kerülve a 2020-as nyári olimpián való részvételhez.

Sagi Muki (-81 kg) a döntőben bolgár ellenfelét, Ivaylo Ivanovot legyőzve aranyéremmel zárt Azerbajdzsán fővárosában.

Tohar Butbul pedig ezüstérmet nyert.

Tavaly októberben Muki első helyen végzett súlycsoportjában az Abu Dabi Grand Slamen, melyen az izraeli sportolók először versenyezhettek nemzeti szimbólumokat viselve, és Muki győzelmével először hangozhatott el az izraeli himnusz az Egyesült Arab Emírségekben.

A szombat azonban egy történelmi bejelentést is hozott: az iráni dzsúdó szövetség beleegyezett, hogy véget vet az izraeli sportolókkal szembeni bojkottnak.

A Nemzetközi Dzsúdó Szövetség (IJF) által szombaton közzétett levélben az Iráni Olimpiai Bizottság és a helyi dzsúdó szövetség megállapodott abban, hogy „teljes mértékben tiszteletben tartja az Olimpiai Chartát és a megkülönböztetésmentesség elvét.”

Az IJF nyilatkozata megjegyzi, a levél többfordulós tárgyalások eredménye a „zavaró jelenségről, amely magában foglalja az iráni sportolók hirtelen ‘lesérülését, vagy a mérlegelésen való elbukásukat”, hogy elkerüljék a megmérettetést bizonyos országok sportolóival.

Sem Irán, sem az IJF nem említette név szerint Izraelt, de az iráni sportolók több alkalommal vesztettek el mérkőzéseket, hogy a következő fordulóban ne kelljen izraeli sportolóval versenyezniük.

Irán nyíltan megtagadja Izrael elismerését, és ez a politika rányomja bélyegét az iráni sportra is.

Februárban az iráni Saeid Mollaei sérülést színlelve elvesztett egy mérkőzést és esélyét az aranyéremre a Párizs Grand Slamen, hogy elkerülje Sagi Mukit a következő fordulóban. Végül felépült és bronzéremmel zárta a versenyt, majd újabb sérülést színlelt, hogy ne kelljen egy dobogón állnia Mukival.

Az izraeli katonai rádió szerint az IJF a nemzetközi versenyekről, köztük az Olimpiáról való kizárással fenyegette Irànt, ha sportolói nem hajlandóak izraeliekkel versenyezni.

Tavaly nyáron a szövetség megfosztotta az Egyesült Arab Emírségeket és Tunéziát két nemzetközi bajnokság rendezésétől, mivel nem tudtak egyenlő bánásmódot garantálni az izraeli sportolók számára.

Teljes cikk

[popup][/popup]