Iráni atomprogram – A NAÜ helyett az irániak maguk ellenőrizhetik a parcsini nukleáris létesítményt 

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Irán a saját szakértőivel és felszerelésével végeztetheti majd el a parcsini nukleáris létesítmény ellenőrzését,

amelyet korábban állítólag nukleáris fegyverek fejlesztésére használt egy, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) megkötött titkos külön megállapodás értelmében – jelentette szerdán az AP amerikai hírügynökség a dokumentumnak egy általa szemlézett tervezetére hivatkozva.


Parchin

A tervezet egy, az AP-nak név nélkül nyilatkozó hivatalos személy szerint nem tér el lényegesen a végleges dokumentumtól. A hírügynökség rámutatott, hogy a NAÜ rendes esetben maga végzi el az objektumok ellenőrzését, és különösen szigorú a kontroll az olyan országok esetében, amelyekről azt gyanítják, hogy közük lehet a nukleáris fegyverek elterjedéséhez.

Az AP szerint ennek a ténynek a feltárása munícióul szolgálhat az Iránnal kötött megállapodás izraeli és amerikai ellenzői számára, akik az állítják, hogy az alku a Teheránba vetett bizalmon alapul (ezt az amerikai kormány cáfolta.) Az amerikai kongresszusnak szeptember 17-ig kell majd döntenie arról, hogy támogatja-e az iszlám köztársasággal megkötött atomalkut.

A parcsini nukleáris létesítmény ellenőrzéséről a NAÜ és Irán között megszületett külön megállapodás egy szélesebb körű vizsgálat része, amelynek az a célja, hogy megállapítsa, igaz-e, hogy az iszlám köztársaság atomfegyver kifejlesztésén dolgozott (ezt Teherán cáfolta.) A vizsgálat része az Iránnal megkötött átfogó megállapodásnak.

A parcsini külön megállapodást a NAÜ és Irán dolgozta ki. Az Egyesült Államok és az iráni nukleáris program korlátozásáról július 14-én megkötött bécsi megállapodást aláíró öt másik nagyhatalom nem volt részese a parcsini alku szövegezésének, de tájékoztatást kapott a NAÜ-től, és jóváhagyta azt egy nagyobb csomag részeként.

Az Obama-kormány, anélkül, hogy felfedte volna a Parcsin helyszíni ellenőrzéséről szóló megállapodás részleteit, pusztán technikai rutinmegállapodásnak nevezte a dokumentumot. Abban azonban az AP szerint a NAÜ – szokatlan módon – lemondott Irán javára arról jogköréről, hogy ellenőrizze: valóban megpróbált-e Teherán nukleáris fegyvert előállítani.

A Fehér Ház tagadta bírálóinak azon állítását, miszerint létezik egy Teheránnak kedvező “mellékalku”. Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója a múlt héten republikánus szenátoroknak kijelentette, hogy nem oldhatja fel a dokumentum titkosságát.

A NAÜ amerikai, izraeli és más hírszerzési értesülések alapján azt gyanítja, hogy Irán a parcsini katonai létesítményben nukleáris fegyverekhez szükséges, nagy erejű detonátorokkal végzett kísérleteket, máshol pedig más, ezzel kapcsolatos munkálatok folytak. Az ENSZ-ügynökség, bizonyítékként műhold-felvételekre hivatkozva az állította: lehetséges, hogy a parcsini helyszínt megpróbálták megtisztítani azt követően, hogy az állítólagos kísérleteket ott több mint egy évtizeddel ezelőtt leállították.

A külön megállapodásnak az AP által szemlézett tervezete szerint – amely egyébként a kettes számot viseli, alapot adva a feltételezésnek, hogy más titkos alku is megköttetett – a NAÜ szerepe Parcsinban a létesítményt ellenőrző iráni személyzet megfigyelésére korlátozódik, az iszlám köztársaság “katonai jellegű aggályait figyelembe véve”. Az ügynökség számára a szükséges fotókat és videókat is az irániak fogják elkészíteni. A helyiek az ellenőrzést, beleértve a mintavételt is, a NAÜ által hitelesített felszereléssel végzik majd el.

A dokumentum szerint az iráni ellenőrzés műszaki hitelességét a NAÜ fogja szavatolni, de nem derül ki belőle, hogy miként. A megállapodás-tervezeten leendő aláíróként Teherán részéről az iráni nukleáris hivatal feje helyett Ali Hoszeini Tas, a stratégiai ügyek legfelsőbb nemzeti tanácsa titkárhelyettese szerepel.

A “hatok” és Irán között július 14-én megkötött bécsi megállapodás olyan módon korlátozza Irán jelenlegi nukleáris programját, hogy azt ne lehessen atomfegyverek előállítására felhasználni. Ennek egy részeleme ugyanakkor arra kötelezi Teheránt, hogy működjön együtt a NAÜ-vel az ilyen fegyverekkel kapcsolatos vádak tisztázására.

Ennek kivizsgálása éveken át nem haladt előre, mert Irán szerint a vele szemben megfogalmazott vádak ellenségeinek hamis állításain alapultak. Teherán és a NAÜ ugyanakkor júliusban megállapodott, hogy decemberig lezárja a vizsgálatot. A NAÜ ekkor publikálja majd az állításokkal kapcsolatos jelentését.

Az AP szerint nem valószínű, hogy ennek megállapításai minden kétséget kizáróak lesznek majd, mert Teherán aligha szolgáltat ki minden megkövetelt bizonyítékot vagy biztosít szabad mozgást a NAÜ-nek. Az amerikai hírügynökség ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a jelentést jóvá kell majd hagynia a NAÜ igazgatótanácsának is, amelyben helyet foglal az Egyesült Államok és a július 14-i megállapodás több más aláírója is.
Ned Price, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerdán az AP-hírre reagálva kijelentette: az Obama-kormány bízik a NAÜ-nek a korábbi iráni nukleáris program lehetséges katonai vetületeivel kapcsolatos vizsgálatában.
“A NAÜ önállóan a legerőteljesebb ellenőrzési rendszert fejlesztette ki, ami csak lehetséges békés tárgyalások révén” – mondta Price.

 

[popup][/popup]