Irán öngyilkos drónokat telepít az izraeli határ közelében

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők nyilatkozata szerint Irán a szombat esti zsidó állam elleni támadásra szánt öngyilkos drónokat hetekkel ezelőtt indította útjára Teheránból Szíriába, és a tervet maga az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz különleges egységének parancsnoka, Kászim Szulejmáni felügyelte.

Képünk illusztráció

„A jelentős hírszerzési erőfeszítéseknek köszönhetően sikerült megakadályozni egy Izraelre veszélyes iráni támadást,” nyilatkozta Tamir Heyman, a katonai hírszerzés vezetője.

צבא ההגנה לישראל on Twitter

תיעוד משיבוש ניסיון הפיגוע של כוח קודס האיראני ביום חמישי, בו נראים חברי החוליה אוחזים ברחפן ומתקדמים מנקודת השיגור המתוכננת שלו הנמצאת באזור הכפר ערנה: https://t.co/WASh5r8Muy

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a Damaszkusztól délkeletre fekvő Akraba területén végrehajtott izraeli megelőző csapásoknak 5 halálos áldozata van, 2 Hezbollah és egy iráni harcos. A másik két személy kilétéről nem adtak információt.

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy a Forradalmi Gárda al-Kudsz erőinek 4 tagját azzal a céllal küldték Szíriába, hogy alakítsanak egy sejtet, mely több kilogramm robbanóanyaggal felszerelt öngyilkos drónokat küld majd észak-izraeli célpontok ellen.

Az izraeli hadsereg hetek óta figyelemmel kísérte az iráni akciót, és az izraeli légierő közbe lépett, amikor a 4 iráni tanácsadóból és siíta milíciákhoz tartozó harcosokból álló csapat szombat este a drónok útnak indítására készült, lebombázva a bázisukat.

Az izraeli csapatokat magas készültségbe helyezték a szíriai határnál a támadást követően. A helyi média szerint egy esetleges megtorlócsapásra felkészülve a hadsereg Vaskupola rakétavédelmi ütegeket helyezett üzembe a területen.

Aviv Kochavi vezérkari főnök azt mondta, a kamikaze dróntámadást maga Szulejmáni irányította.

Teljes cikk

[popup][/popup]