Ipolyság városa emléktáblát állít a deportált zsidóknak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Háromnyelvű emléktáblát állít a második világháború alatt deportált zsidó lakosság emlékére a szlovákiai Ipolyságon az 1999-ben létrehozott Ipolyság Város Pecsétje Alap (Pečať mesta Šahy – Sigillum oppidi Saag). A korábban Magyarországhoz tartozó városban a második világháború előtt csaknem 900 zsidó élt, a felszabadulás után alig maroknyian tértek vissza. 

A felújított ipolysági status quo ante zsinagóga,-ma-kiállítótér Fotó-Kapusník-Csaba

A városból elhurcolt zsidóság emlékére – tudósít a mazsihisz.hu – háromnyelvű emléktáblát helyeznek el az egykori ipolysági gettónál, amely a Rózsa utca és a Malom utca között volt. A mintegy 1800 eurós költséget az Ipolyság Város Pecsétje Alap (Pečať mesta Šahy – Sigillum oppidi Saag) állja, de gyűjtést is szervez. (Az ipolysági zsidók sorsáról, a Szombat nyomatott, februári számában olvashatnak, amely a szlovákiai zsidók múltjáról és jelenéről közöl összeállítást.)

A második világháború elején körülbelül 855 zsidó lakosa volt a városnak, az ipolysági gettóban hozzávetőleg 1200 embert zsúfoltak össze, majd marhavagonokban német koncentrációs táborba vitték őket, csak egy maroknyi túlélő tért vissza.

Teljes cikk

[popup][/popup]