Húszezer fős Netanjahu-párti tüntetés Tel Avivban

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Tegnap este, a szervezők mellett a kormány felhívását is követve, a jogrendszer radikális változtatása mellett demonstrálók foglalták el az immár ikonikus terepnek számító Kaplan sugárútat. A becslések szerint 20000 jobboldali, izraeli és Likud-zászlós demonstráló vonult fel, majd a tömeg jelentős része az előre jelzett útvonalat figyelmen kívül hagyva, órákig elzárta az Ayalon autópályát mindkét irányban.

A kormány munkájával elégedett tüntetők, azt követően, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök a hét elején bejelentette, miszerint ideiglenesen szünetelteti a igazságügyi törvényhozást, másodjára csatlakoztak a támogató megmozduláshoz, azt ígérve, hogy mindaddig ki fognak vonulni az utcára, amíg a (győztes) választók akarata meg nem valósul.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter az eseményt megelőző  nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a tüntetések fontosak a demokrácia szempontjából, és felszólította a tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

,,Bízom a rendőrfőkapitányban – mindenki egyenlő bánásmódban részesül,” – ígérte. Korábban Ben-Gvir nem titkoltan kijelentette, hogy a rendőrségnek a reform elleni tiltakozókkal túlságosan is engedékeny, és arra szólította fel rendőrséget, hogy alkalmazzanak szigorúbb intézkedéseket. Annak ellenére, hogy az „anarchistákként” jellemzett ellenzéki tüntetőket villanógránáttal, vízágyúkkal, illetve a lovas rendőröket is bevetve oszlatták szét. A miniszter által korábban hangoztatott egyenlő bánásmód nevében, az Ayalonra levonuló tömeg ellen azonban néhány ideig orosz tartó őrizetbe vételen kívül, semmilyen hasonló módszert nem vettek be, mint a kormány ellen tüntetők esetében.

A médiának nyilatkozó tüntetők közül volt, aki azt mondta, hogy másodosztályú állampolgárnak érzi magát, mivel szavazói akaratát a baloldali bíróság aláássa. A jobboldali tüntetők szerint az igazságszolgáltatási rendszer felülírja a demokratikus folyamatot, mivel túl nagy hatalmuk van, ugyanakkor összefüggésbe hozzák a miniszterelnök folyamatban lévő korrupciós perét a hamis igazságszolgáltatási rendszer politikai irányultságával.

Néhány tüntető Joe Biden amerikai elnököt becsmérlő transzparenst tartott a magasba, azt követően, hogy kedden aggodalmát fejezte ki a reformmal kapcsolatban.

Sokan eltakart arccal arabellenes jelszavakat kiabáltak, mint Égjen le a falud, Az arabok szörnyetegek, a zsidók jók, miközben a betiltott Kahane zászló is feltűnt és felhangzott a Kahane továbbra is él szlogen, utalva a néhai Meir Kahane rabbira.

A tüntetésen megjelent Tali Gotliv, a Likud képviselője, aki korábban az ellen tüntetőket anarchistának nevezte, a jobboldali kormánypárti eseményt úgy jellemezte, mint az értékekkel rendelkező, az országot szerető jobboldaliak hatalmas erejének megnyilvánulását.
,,Szeretném emlékeztetni a Kneszet jobboldali tagjait arra, hogy kötelességük elfogadni az igazságügyi reformot. Tartozunk ezzel azoknak, akik ezt a hatalmat adták nekünk. Elfogadjuk a reformot, nem fogunk az ellenzék vagy a radikális baloldal fenyegetéseivel való zsarolás áldozatául esni. Azért jöttünk, hogy kormányozzunk, és ezt fogjuk tenni,” – mondta a tüntetőknek.

Teljes cikk

[popup][/popup]