Húsz éve volt a hatóságok látókörében a szélsőjobboldali Györkös, aki tegnap megölt egy rendőrt

Írta: Index/24.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Már a kilencvenes évektől a hatóságok látókörében volt az a férfi, aki szerdán megölt egy rendőrt. Győrkös István szélsőséges oroszpárti félkatonai szervezetet vezet, zavaros ideológiai hátterű csapatával a „migráns csürhétől” akarta megvédeni az országot. 

gyorkos

Györkös István

Győrkösről köztudott volt, hogy szélsőséges, veszélyes figura, a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű extrémista szervezet vezetője, aki szenvedélyesen vonzódik a fegyverekhez. Már a kilencvenes évek eleje óta a titkosszolgálatok látókörében volt, fegyverekkel kapcsolatos büntetőügye is volt, az MNA pedig nyíltan szervezte kiképzéseit az interneten. De a kémelhárítás látókörében is feltűnhetett, hiszen egy

általa gründolt weboldal az orosz propagandagépezet egyik fontos magyar lapjává vált.

Már a kilencvenes évek legelején is tudott volt Győrkösnek az éles lőfegyverekhez fűződő vonzalma, ugyanis a Nemzetbiztonsági Hivatal kezdeményezésére indított 1992-es házkutatás során lőfegyvereket, nagy mennyiségű katonai felszerelést – egyebek között álcaruhákat, lőszereket, gázpisztolyokat, gyakorló gránátokat, szovjet gyártmányú karabélyokat találtak és foglaltak le nála. Ezekkel a fegyverekkel harcászati kiképzéseket folytattak.

1993-ban a győri megyei bíróság bűnösnek találta közösség elleni izgatás, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntettében Győrkös Istvánt. Egyéves börtönbüntetést kapott, három évre felfüggesztve. De ez az ítélet sem rettentette el.

Kicsivel több mint fél évvel az ítélet kihirdetése után ugyanis, 1994 áprilisában Szabó Alberttel megalakította a Hungarista Mozgalmat, és tartottak is egy sajtótájékoztatót, amin antiszemita gondolatokat hangoztattak. (A sajtóeseményen a felszólalók kételkedésüket fejezték ki többek között azzal kapcsolatban, hogy a magyarországi holokausztnak valóban 600 ezer áldozata lett volna, illetve az is elhangzott, hogy szerintük a zsidóság a magyar nemzet lejáratására törekszik itthon és külföldön egyaránt.)

A rendőrség rendkívül gyorsan reagált, két nappal a sajtótájékoztató után letartóztatták Győrköst és Szabó Albertet is, az ügyükben folyó tárgyalás viszont csak másfél évvel később zajlott le, jogerős ítéletet pedig csak két évvel később, 1996-ban hoztak. Szabó Albertet és Győrkös Istvánt is felmentették a közösség elleni izgatás és az önkényuralmi jelkép használata bűntettek alól. A bíró azzal érvelt, hogy az említett eseményen Szabó és Győrkös a kijelentéseikkel nem ingerelték aktív gyűlöletre hallgatóikat, és nem szólították fel őket fellépésre mások ellen, így a bíró szerint megnyilatkozásaik belefértek a véleménynyilvánítás szabadságának jogába.

“A szkinhedek körében is országos ismertségre szert tevő – önmagát a Hungarista Mozgalom kizárólagos vezetőjének kikiáltó Győrkös István – 1999-re nemzetközi szintű demonstrációvá fejlesztette a Becsület Napja megemlékezést. A szervezésben és mozgalmi életben meghatározó fiatal aktivisták szubkultúrájával megbékélni képtelen korosodó vezető és a szkinhedek között az ezredfordulóra azonban mély törésvonal alakult ki. A Blood and Honour Hungária és a Hungária Skins (valamint egyéb nemzetiszocialista bőrfejű csoportok) eltávolodtak a mintegy száz főt aktivizálni képes MNA-tól, amely elitszemléletet hirdetve egyre inkább elszigetelődött” – írta korábban Győrkösékről a Political Capital.

Szélsőjobboldali körökből származó információink szerint a szervezetben sokan nehezményezték, hogy a Győrkös család egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait a Munkáspárt első emberével, Thürmer Gyulával.

Ez most nem lényeges kérdés, nem kívánok válaszolni a kérdéseire – válaszolta Thürmer Gyula, amikor megkérdeztük, hogy ismeri-e Győrkös Istvánt. Arra kérdésre, hogy milyen természetű kapcsolatban áll Győrkössel, már nem válaszolt, egyszerűen lecsapta a telefont. Az alábbi, 2012 októberében készült felvételen együtt látható Thürmer és Győrkös fia, közös rendezvényt tartottak a bankok ellen.  (Index)

Több biztonsági forrás is megerősítette, hogy

az orosz katonai hírszerzés, a GRU (Glavnoje Razvedivatyelnoje Upravlenyije) emberei kapcsolatban álltak a Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonallal

– írja az Index. A lap úgy tudja, Győrkösék airsoftos gyakorlatozásaiban orosz diplomaták is részt vettek, erről pedig a hazai titkosszolgálatok és a katonai elhárítás is tudott.

Információk szerint az orosz katonai hírszerzés emberei már évekkel ezelőtt felbukkantak az itthoni szélsőjobbos szubkultúrában, nem csak a Magyar Nemzeti Arcvonal környékén, már az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása előtt.

Az MNA kiképzésein volt, hogy az oroszokkal együtt airsoftoztak, ez ugyan nem törvénysértő, hiszen az airsoft itthon szabadidős tevékenységnek számít. Az airsoft fegyverek kereskedelme engedélyhez kötött, vannak olyan típusai, amiket csak hatósági vizsgálat után lehet forgalomba hozni.

Az orosz titkosszolgálati kapcsolatok a Hídfő nevű oldalon már elérhetőek voltak, ezt az MNA hozta létre 2012-ben. A honlap első bejegyzéseit még cirill betűkkel írták. Eleinte Győrkösék tettek fel rá tartalmakat, akkor lett országosan ismert, amikor az oroszok azzal vádolták Magyarországot, hogy fegyvereket és tankokat szállít Ukrajnának. Az orosz külügyminisztérium ekkor a Hídfő egyik cikkére hivatkozott, mivel az oldal három olvasói fotót hozott le, amiket tankokról készítettek Nyíregyházán. Az Index információi szerint ezekhez a képekhez az orosz katonai hírközlésnek is köze volt.

Ekkor az oldal már egyértelműen oroszpárti volt, ma pedig már orosz propagandaoldalként működik. A bőnyi lövöldözés után pedig a Hídfő is megerősítette, hogy Bőnyi Istvánnal került tűzharcba a rendőrség. (24.hu)

[popup][/popup]