Human Rights Watch: A gázai terrorista csoportok háborús bűncselekményeket követtek el

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A gázai terrorcsoportok halálos rakéta- és aknavető indításai az izraeli közösségekre májusban háborús bűncselekménynek minősül – jelentette ki a Human Rights Watch (HRW) csütörtökön.

Indul a rakéta Gázából

A New York-i székhelyű jogvédő szervezet megvizsgálta a gázai támadásokat, amelyek 13 ember halálát okozták Izraelben, köztük egy 5 éves kisfiút és egy 16 éves lányt, valamint több tucat sérültet – szemlézte a hírt az ujkelet.live.

A sikertelen vagy elhibázott rakétakilövések szintén megöltek vagy megsebesítettek „határozatlan számú palesztint Gázában”. Az Izraeli Védelmi Erők szerint május 10. és 21. között a több mint 4360 rakéta és aknavető közül, melyeket izraeli lakott területekre irányítottak, 680 nem jutott át a határon és a Gázai övezetben landolt.

zrael, a rakéta támadásokra válaszul, kiterjedt légicsapásokat indított az enklávéban, közel 250 palesztint megölve, akik közül az izraeli hadsereg szerint körülbelül 200 terrorista operativ volt. A Human Rights Watch Izraelt is háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta.

„A palesztin fegyveres csoportok a májusi harcok során kirívóan megszegték a háborús jog válogatás nélküli támadásokra vonatkozó tilalmát azzal, hogy több ezer irányítatlan rakétát indítottak izraeli városok felé”-mondta Eric Goldstein, a HRW közel-keleti és észak-afrikai részlegének megbízott igazgatója.

A HRW megállapítása szerint május 10-én a terrorista csoportok legalább egy rakétája hét ember halálát és további 15 megsebesítését eredményezte Dzsabaliában, a Gázai övezet északi részén.

A megállapításokat tanúvallomásokra, helyszíni látogatásokra, a rakétamaradványok ellenőrzésére és a videofelvételek felülvizsgálatára alapozták.

„A rakéta, melyet május 10-én 18 óra körül indítottak, a Szaleh Dardona Mártír utcában landolt, mintegy 20 méterre az Omari mecsettől, Dzsabaliában. Három felnőtt és egy gyermek, akik akkor az utcán tartózkodtak, azt mondták, hogy láttak egy rakétát az ég felé emelkedni felettük, majd az utcán landolni. A felnőttek közül ketten azt mondták, hogy északnyugat felől látták a rakétát. Egy negyedik személy hallotta a rakéta kilövésének hangját, és látta, ahogy becsapódik a boltja előtt” – olvasható a jelentésben.

Szemtanúk szerint a halálos rakétát és öt másikat egy kilométerre lévő bevásárló- és lakónegyedből indították. Állítólag mind a hat ugyanazon a területen csapódott be Gáza északi részén.

A rakétából származó repeszeket a HRW megvizsgálta.

„A maradványok azt jelzik, hogy a használt fegyverek hasonló méretű és terhelésű rakéták voltak, mint a Grad típusú, irányítatlan tüzérségi rakéták. A robbanás és a helyszínen lévő falak töredezettségének nagysága és mérete megegyezett az ilyen típusú lőszer detonációjával.”

Teljes cikk

[popup][/popup]