Horvátország: zsidó vezetők idén nem bojkottálták az állami Holokauszt megemlékezést

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ognjen Kraus, a horvátországi zsidó közösségek elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: öt év után azért ment el a központi hivatalos megemlékezésre, hogy kifejezze, kész együttműködni a kormánnyal és a hatalommal, ugyanakkor hozzátette: amennyiben „nem lesz változás a történelemhez való hozzáállásban”, jövőre biztosan nem vesz részt rajta.

Gordan Jandrokovic parlamenti elnök, Zoran Milanovic köztársasági elnök és Andrej Plenkovic miniszterelnök a Jaszenováci emlékműnél (Fotó: Twitter/Andrej Plenkovic)

Úgy vélte: a következő egy évben meg kell oldani azokat a problémákat, amelyek szégyent hoznak Horvátországra Európában és a világban. A horvátországi zsidó, szerb és roma közösség tagjai négy éven át bojkottálták a hivatalos állami megemlékezést, mert úgy vélték „újra életre kelt az usztasa szellem Horvátországban”, az állami intézmények pedig nem tesznek ellene semmit.

Bár a kisebbségi vezetők nem elégedettek a jelenlegi párbeszéddel, a kialakult helyzet miatt (koronavírus-járvány, földrengés Zágrábban) elmondásuk szerint megelőlegezték a bizalmat.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő újságíróknak azt mondta: a párbeszéd az áldozatok képviselőivel folyamatos, és kormányának mandátuma alatt sokat léptek előre.

„A politika, amelyet folytatunk, és a nyilatkozatok, amelyeket adunk, erősek és világosak” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez a kormány elítéli a történelem újraélesztését.

A kisebbségi szervezetek tiltakozását az váltotta ki, hogy 2015-ben a jasenovaci koncentrációs tábor közelében, a délszláv háborúban elesett honvédőknek állított emléktáblán a Za dom spremni! (A hazáért készen állunk) usztasa köszönés is helyet kapott.

A kormánynak hosszú ideig nem sikerült megegyeznie a Horvát Jogpárt saját fegyveres ereje, a délszláv háborúban létrehozott horvát védelmi erő (HOS) veteránjaival, akik elesett bajtársaik emlékére állították a táblát.

A szervezet nem egyezett bele, hogy eltávolítsák a Za dom spremni! feliratot a HOS hivatalos címeréből, amely a táblán is látható, de végül belegyeztek a tábla áthelyezésébe. Így azt tíz kilométerrel távolabb, Novska város temetőjében állították fel újra 2017 szeptemberében.
Zoran Milanovic horvát államfő szerdán ezzel kapcsolatban azt mondta: a táblát el kell távolítani, el kell dobni.

„Mindenki, aki az 1991-es honvédő háborúban ’A hazáért készen állunk!’ jelszó alatt harcolt, nem csak Horvátországért harcolt, hanem a Független Horvát Állam (NDH – az usztasák vezette bábállam) helyreállításért is” – húzta alá Milanovic. (MTI)

 

[popup][/popup]