Horthy Miklós szobrát vörös festékkel öntötték le

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Hazatérés Temploma kerítésén belül álló mellszobrot érte rongálás.

Horthy szobor vörös festékkel (Fotó: Novák Előd facebook oldala)

Horthy Miklós szobrát ismeretlenek vörös festékkel öntötték le. Nem világos, hogy az elkövetőt (a biztonsági kamera felvételén kerékpáros sisakban látható nőt) a Black Lives Matter mozgalom szoborrongálásai inspirálták-e, vagy más felindulásból követte el tettét.

A Hetek egyik olvasójának elmondása alapján a templom lelkésze – a szélsőjobboldali aktivitásáról korábban elhíresült – ifj. Hegedűs Lóránt “elég ingerült állapotban beszélt mobilkészülékébe”, és jól hallható módon feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A szélsőjobboldali Mi Hazánk politikusa, Novák Előd posztolta az esetről készült biztonsági videókamerás felvételt, illetve a leöntött szoborról készült fényképet is.

Horthy Miklós egykori kormányzó megítélése mindig is megosztotta a magyar társadalmat. Sokan a II. világháborús náci szövetségbe lépés, a világháborús veszteségek, a magyarországi zsidóellenes diszkriminációs politika és az 1944-ben bekövetkezett deportálások egyik fő felelőseként, a jobboldal jobboldala és a szélsőjobboldal elismerésre méltó, vagy egyenesen hős államfőként tartja számon a Trianon utáni Magyarország talpra állításáért, illetve revíziós politikájáért.

Az utóbbi időben tevékenységéről számos árnyalt történettudományi munka jelent meg, melyek részletesen tárgyalják tevékenységét és felelősségét.

[popup][/popup]