Hóman-szobor valószínűleg nem lesz Székesfehérváron, de Mazsihisz-gyertyagyújtás igen

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A MAZSIHISZ és a hozzá csatlakozó civil szervezetek mindenképpen megtartják a vasárnapra tervezett köztéri hanukai ünnepségüket a székesfehérvári Bartók Béla téren.

Az árkádsor, ahová a Hóman-szobor kerülne

Az árkádsor, ahová a Hóman-szobor kerülne

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András ma kiadott közleményében arra kérte a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolja át a néhai kultuszminiszter szobrának felállítását. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége üdvözli a városvezetés megváltozott álláspontját. Ugyanakkor szeretnénk kiemelni, hogy az érintettek hivatalosan még nem mondtak le terveikről és a polgármester nyilatkozata sem zárta ki egyértelműen a szoborállítás lehetőségét.

Döntésüktől függetlenül, a MAZSIHISZ és a hozzá csatlakozó civil szervezetek megtartják a vasárnapra tervezett köztéri hanukai ünnepségüket a székesfehérvári Bartók Béla téren, ahová az egykori antiszemita politikusnak kíván emlékművet állítani a Hóman Bálint Alapítvány.

Minden barátunkat arra kérünk, hogy vasárnap 16:00 órakor közösen ünnepeljük a Hanuka – a fény csodáját és bízzunk közösen korunk Makkabeusainak erejében.


Az alábbiakban Cser-Palkovics András közleményét olvashatják

Cser-Palkovics: a szobor felállításának átgondolását kérjük a Hóman Bálint Alapítványtól

A székesfehérvári önkormányzat “az ország és a város érdekeit szem előtt tartva” arra kéri a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolja át a szobor felállítását – hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester pénteken tett sajtónyilatkozatában.

A fideszes városvezető a városházán újságírók előtt közölte: a szobrot egy civil szervezet kezdeményezte és készíttette, így annak sorsáról is annak van joga szabadon dönteni. “Ha a Hóman Bálint Alapítvány úgy dönt, mégis felállítja a tervezett alkotást – amihez egy demokráciában joga van –, akkor Székesfehérvár önkormányzata nevében arra kérjük, hogy a közpénzt, amit a magyar államtól és az önkormányzattól kapott – anyagi lehetőségei szerinti módon és időben – fizesse vissza a civil szervezet, ezzel mentesítse a várost és az országot a méltatlan támadásoktól” – fogalmazott.

Cser-Palkovics András megjegyezte, hogy továbbra is elítélik Hóman Bálint “országos politikai tevékenységét, a második világháború alatti szerepvállalását”, de elismerik “azt a máig ható városépítő tevékenységet, amelynek eredményeként iskolák és kulturális intézmények épültek, valamint ma is működő ipari üzemek létesültek”.

A polgármester szerint biztosan lesznek, akik meghátrálásnak tekintik nyilatkozatát, esetleg úgy gondolják, hogy engedtek a zsarolásnak. “Úgy látom, hogy a fehérvári polgárokat, az ő munkahelyeiket és közös otthonunknak tekintett városunkat csak úgy tudjuk megvédeni a nyomásgyakorlás különféle formáitól, ha azt kérjük a szobrot állíttató civilektől, hogy fontolják meg szándékukat” – mondta, hozzátéve: Székesfehérvárt az elmúlt napokban méltatlan budapesti és nemzetközi támadások sorozata érte.

A városvezető megdöbbentőnek tartja és elítéli a nyomásgyakorlás mindazon formáját, amely a várossal szemben megnyilvánult, hiszen “összeférhetetlen a véleménynyilvánítás szabadságát és a civilek önrendelkezését hirdető társadalommal”. Visszautasította a városban élőkről megjelent negatív minősítéseket, miszerint “elvetemültnek és butának neveztek százezer székesfehérvárit”. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyesek, kizárólagosan politikai érdektől vezérelve, toleranciát hazudva Székesfehérvárra “a gyűlölet és szembenállás kultúráját próbálják importálni”.

Közölte: eddig sem adtak és ezután sem fognak antiszemita vagy bármely szélsőséges nézeteknek helyet adni, keményen fellépnek ellene, valamint a Székesfehérvári Izraelita Hitközséggel kialakított és a holokauszt emlékév során megerősített partneri viszonyt a jövőben is fenn fogják tartani.

[popup][/popup]