Holokauszt-tagadó honlapért kilenc év börtön

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Több év börtönbüntetésre ítélt egy bécsi esküdtbíróság csütörtökön egy szélsőséges honlap üzemeltetése miatt három férfit, köztük az osztrák szélsőjobboldali körök egyik ismert alakját.gottfried-kuessel

A perben kilenc év börtönt róttak ki a szélsőjobboldali nézeteiről ismert Gottfried Küsselre. Az ítélet szerint ő volt a honlap ötletadója és bejegyzője. A honlap adminisztrátora, Felix B. hét, a portál rendszergazdája, Wilhelm A. négy és fél év börtönt kapott. Mindhármukat a holokauszttagadást és a náci eszmék terjesztését tiltó osztrák törvény megsértése miatt marasztalták el. Küssel esetében súlyosbító körülményként vette számításba a törvényszék, hogy 1994-ben 11 éves börtönbüntetést kapott, szintén náci eszmék terjesztése miatt. Az ítélet nem jogerős, a védők fellebbezést nyújtottak be.

Az osztrák hatóságok három évig sikertelenül próbáltak fellépni az “alpen-donau” (Alpok-Duna) nevű internetes portál ellen, mert az egy egyesült államokbeli szerverről működött. Végül úgy jutottak a nyomára a gyanúsítottaknak, hogy az ottani hatóságokkal együttműködésben megszerezték a szerver hozzáférési kódját, és megfigyelték a honlap adatforgalmát.

A hatóságokat korábban éles bírálatok érték, amiért – legalábbis látszólag – nem tettek semmit a 2009-ben indult honlap ellen. Ehhez hozzájárult, hogy az ügyészség és a rendőrség a vádemelésig csak nagyon keveset árult el a nyomozásról.

[popup][/popup]