Holokauszt-emléknap: „Gyűlöletből nem lehet országot építeni”

Írta: Windisch Judit, vs.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Élet menete és megemlékezés a Terror Háza előtt – ez volt a holokauszt-emléknapon. A múzeumnál Balog Zoltán azt mondta, „faji alapú gyűlölködésből csak rossz válaszok vezethetőek le”. A miniszter szerint akkor van értelme a megemlékezésnek, ha „régi-új fajgyűlöletről is beszélünk”.

Élet menete

(fotó: Mohai Balázs, MTI)

Miközben létrejön a holokauszt-emlékezetkultúra, és tart a témáról emberi jogi elmélkedés, napjainkban keresztényeket ölnek meg hitükért, zsidókat mészárolnak le a nyílt utcán, magyarokat zárnak börtönbe Európa peremén – mondta Balog Zoltán miniszter a holokauszt-emléknapon a Terror Háza előtt. Szerinte a kontinens számos országában megerősödtek a szélsőséges politikai pártok, amelyek „faji vagy osztályalapon kínálnak álmegoldásokat; gyűlöletalapon”.

„Ebben nem lehetünk elnézőek, a holokauszt-megemlékezés hitelessége ezt is jelenti, hogy itt nemet mondunk, itt nincs helye a megbocsátásnak. Csak azért, mert egy szélsőség, legyen az bal vagy jobb, szalonképesebb arcát akarja mutatni ma, nem létező szalonképesebb arcát, nehogy már elhiggyük, hogy tudnak bármilyen problémára jobb, emberibb, egyáltalán emberi megoldást mutatni vagy találni.”

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]