Holokauszt-emlékművet avattak a szegedi Dóm melletti parkban

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Szegedi Zsidó Hitközség és a Szeged-csanádi Egyházmegye közös szervezésében készített emlékművet avattak a holokauszt szegedi áldozataira emlékezve csütörtökön a Fogadalmi templom parkjában.

Kiss-Rigó László; Kovács Jenõ

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök (b) és Markovics Zsolt főrabbi felavatják a Szegedi Zsidó Hitközség áldozatainak emlékművét Szegeden. (fotó: Rosta Tibor, MTI)

Markovics Zsolt szegedi főrabbi köszöntőjében hangsúlyozta: Szegeden létesült az első olyan holokauszt-emlékmű, amelyet nem kormány, nem város, nem önkormányzat, hanem a katolikus egyházmegye állíttatott.

Kiss-Rigó László, a Szeged-csanádi Egyházmegye püspöke ünnepi beszédében elmondta: a katolikusok összetett érzésekkel emlékeznek a vészkorszak tragédiájára. Szomorúsággal, együttérzéssel, és arra is gondolnak, hogy a tragédia áldozataiért sokan és sokat tettek ugyan, de többet kellett volna. Bántja őket az is, hogy hiányoznak az elhunytak, hiszen – emlékeztetett a püspök – Szegeden hagyományosan jó a kapcsolat a katolikus egyház és a zsidó hitközség között.

A püspök azt mondta: az emlékmű ezeket az érzéseket jeleníti meg.

A vészkorszakban történtek 70. évfordulójára elkészített alkotás, Kovács Jenő szobrászművész munkája két embert ábrázol egy csónak formájú kő posztamensen. A kőről az egyik bronzfigura, amely a zsidóságot szimbolizálja, kibillenve már-már a habokba esik, a másik, a katolikus egyházat szimbolizáló, égre emelt tekintettel fohászkodik.

Kovács Jenõ

Kovács Jenő szobrászművész és alkotása, a Szegedi Zsidó Hitközség áldozatainak emlékműve (fotó: Rosta Tibor, MTI)

“Nagy kérdés volt, hogyan lehet olyan szerethető szobrot alkotni, amelyet mindenki elfogad” – mondta a szobrászművész.

Az emlékművet a szegedi Dóm melletti Szolidaritás parkjában helyezték el.

Címkék:Holokauszt emlékév

[popup][/popup]