Hogyan akarja Obama megbuktatni Netanjahut?

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Super Bowlt is elérte a Netanjahu-Obama párbaj, amely azt követően vett újabb fordulatot, hogy az izraeli miniszterelnök elfogadta a washingtoni kongresszus meghívását. A Fehér Ház csak a kész tényekről értesült, mire Obama stábja gyorsan közölte, hogy az elnök nem kíván találkozni Netanjahuval. A sérelem mély nyomokat hagyott, Obama „arcul köpésnek” élte meg a helyzetet, mondta a The Washington Postnak az elnöki stáb egyik tagja. A politikai vendetta sem maradt el: a demokraták egyik kampány-guruja már Izraelbe érkezett, hogy segítse a „Bárkit, csak ne Bibit” mozgalmat. A Hetek cikke.

netanyahu-obamaNetanjahu volt pénzügyminisztere, Jair Lapid az izraeli–amerikai kettős állampolgárokat vette célba a Tel Aviv-i Super Bowl partin. A bőrdzsekit viselő Lapid olyanokat mondott a trendi night clubban csirkeszárnyakat rágcsáló közönségnek, hogy „Netanjahu elveszítette a kapcsolatot Amerikával”, és „olyan, mint egy nyolcvanas évekből itt maradt republikánus, aki nem érti, hogy Amerika sokkal plurálisabb, multikulturális állam lett”.

Az előrehozott választásokat formálisan Lapid menesztése váltotta ki, ám az izraeli választók, úgy tűnik, nem sírják őt vissza a politikába. Lapid pártja, a Jes Atíd 7-9 mandátumra számíthat a következő parlamentben. Nem is őt, hanem Netanjahu legerősebb ellenfelét, az Iszak Hercog és Cipi Livni alkotta balközép blokkot igyekszik megtámogatni Washington, annak érdekében, hogy Obama megszabadulhasson Netanjahutól.

Az amerikai elnöknek a személyes ellenszenv mellett az a fő problémája az izraeli miniszterelnökkel, hogy „válságba sodorta” közel-keleti politikájának fő elemeit: a palesztinokkal folytatott „békefolyamatot” és az Iránnal készülő nukleáris paktumot.

Netanjahu pont ez utóbbiról készül beszélni a kongresszus két háza előtt. A szenátus pénzügyi bizottsága a múlt héten szavazott arról, hogy új szankciókat kell életbe léptetni Irán ellen, amennyiben június végéig nem születik megegyezés a perzsa állammal.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]