Hetven éven át őrizte titkát az Auschwitzból előkerült bádogbögre

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Több mint hetven éven át őrizte titkát egy, az auschwitzi koncentrációs táborból előkerült zománcozott bádogbögre, amelyben nemrég aranygyűrűt és nyakláncot találtak múzeumi kurátorok.

_89724471_20160512_kubek_1

Az ékszereket, egy női aranygyűrűt és egy kis darab vászonba tekert nyakláncot, az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum kurátorai találták meg az intézmény gyűjteményének karbantartási munkálatai közben – írta a BBC News.

“Kiderült, hogy az egyik bögrének dupla feneke van” – mondta Hanna Kubik, az intézmény kurátora, hozzátéve, hogy a hamis alj az idő múlásával levált a bögréről. A vizsgálatok kimutatták, hogy az ékszereket Lengyelországban készítették 1921 és 1931 között.

A múzeum szerint az ékszereket gondosan dokumentálják és megőrzik, ugyanakkor nagyon kicsi a valószínűsége, hogy megtalálják a tulajdonosaikat, mivel “a tárgyakon semmilyen nyomot hagytak, amely segítene az azonosításukban”.

Az ominózus bögre egyike az intézmény gyűjteményében lévő 12 ezer edénynek – csészének, tálnak, kannának, korsónak -, amelyeket a németek koboztak el a második világháborúban az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba hurcolt emberek csomagjaiból.

Piotr Cywinski múzeumigazgató szerint a táborok túlélőinek beszámolóiban gyakran olvasni arról, hogy megpróbálták elrejteni az értéktárgyaikat. Mint elmondta, a nácik “folyamatosan hazudtak” az elhurcolt zsidóknak, azt állítva, hogy áttelepítik őket és hozhatnak magukkal egy kis csomagot. Ilyen módon a németek biztosak lehettek benne, hogy a “deportált családok utolsó megmaradt értékei” is a kezükbe kerülnek.

Az a tény, hogy ezeknek az értéktárgyaknak egy részét elrejtették, “egyrészt azt bizonyítja, hogy az áldozatok nagyon is tisztában voltak a deportálásokkal együtt járó kifosztással, másrészt azt mutatja, hogy a zsidó családokban folyamatosan élt a remény, hogy ezekre a tárgyakra még szükségük lesz a túléléshez” – fogalmazott az igazgató.

 

Címkék:Auschwitz, holokauszt

[popup][/popup]