Heti gyűlölet – 73. folytatás

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Mintegy 6200 gázai vett részt pénteken a Hamász terrorszervezet támogatásával rendezett a 73. “Visszatérés Menete” tüntetésekre a határ mentén, nyilatkozta az Izraeli Védelmi Erők este Twitteren.

A hadsereg megjegyezte, hogy a tüntetés kifejezetten erőszakos volt, a lázadók egy része nagy mennyiségű robbanószerekkel, gránátokkal és Molotov-koktélokkal dobálta a túloldalon állomásozó izraeli csapatokat, akik tömegoszlató eszközökkel és speciális esetekben éles lőszerrel reagáltak a művelet-végrehajtási szabályok szerint.

Továbbá számos határsértési kísérletre is sor került. Az egyik ilyen incidens során két gázai megpróbált az övezet északi része felől behatolni Izraelbe. A csapatok letartóztatták a fegyvertelen gyanúsítottakat és átadták őket a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra.

A Hamász vezette Gázai Egészségügyi Minisztérium két halottról valamint 76 sérültről számolt be, 46 közülük lőszer okozta sebekkel szorult ellátásra.

A halottakat Khaled Al-Rabai (14) és Ali al-Ashqar (17) néven azonosították.

“Izrael fokozza a nem erőszakos tüntetők elleni támadásait, és ezekért a bűncselekményekért felelősségre lesz vonva,” mondta a Hamász terrorszervezet szóvivője, Hazem Qasem pénteken. “A polgárokat célzó politika nem fogja visszatartani a palesztin népet, hogy tovább folytassa küzdelmét szabadságáért és földje visszaszerzéséért.”

A Palesztin Energiahivatal forrásai vasárnap azt nyilatkozták a Haarecnek, hogy Katar bejelentette, hogy felére csökkenti a Gázának nyújtott üzemanyag-támogatást, így a napi 8 óra helyett legfeljebb 5-6 órányi áram jut a gázai lakosoknak.

Teljes cikk

Címkék:Gáza, Visszatérés menete

[popup][/popup]