Hétezer új kelet-jeruzsálemi lakás felépítését tervezik Izraelben Trump győzelme nyomán

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A jeruzsálemi városháza illetékese közölte, hogy Donald Trump amerikai elnök megválasztása nyomán várhatóan több mint hétezer kelet-jeruzsálemi új lakás megépítéséről döntenek – jelentette az izraeli közszolgálati rádió pénteken.

gilo

Jeruzsálem Gilo városnegyede

Meir Turdzsemán, a jeruzsálemi városháza építési bizottságának elnöke kijelentette, hogy hamarosan több ezer olyan kelet-jeruzsálemi építési terv kerül a bizottság elé, melyeket az elmúlt években az izraeli kormány politikai nyomására, a nemzetközi tiltakozás miatt befagyasztottak.

“Marionettként bántak velünk minden alkalommal… Trump megválasztása után remélem jó útra lépünk, megvalósulhatnak a már legalább két éve váró tervek” – tette hozzá.

Az új lakások közül háromezer Gilóban, kétezer-hatszáz a Betlehem felé vezető út mentén fekvő Givát Hamatoszban, ezerötszáz pedig a Betlehem és az óváros között felépített Ramat Haslomó nevű lakónegyedben épülhet meg, már amennyiben megvitatják és elfogadják a terveket.

Ezek a lakónegyedek az 1967-ben Jordániától elfoglalt földeken, a város keleti felében épültek fel.

Barack Obama elnöksége alatt Amerika élesen ellenezte az Izrael 1967-ben elfoglalt területeken folytatott terjeszkedést, mert az Washington szerint aláásta a kétállami megoldást, vagyis Izrael szomszédságában egy palesztin állam létrehozásának az alapjait. Izrael ezzel szemben egész Jeruzsálemet egységesen saját területének tekinti, ahol a zsidó lakosság szabadon építkezhet, és amely egy jövendő rendezés során is az ország területét gyarapítja majd.

Jason Greenblatt, a megválasztott amerikai elnök vezető tanácsadója csütörtökön úgy nyilatkozott az izraeli katonai rádiónak, hogy Donald Trump az 1967-ben elfoglalt területeken létrehozott izraeli településeket nem tekinti a palesztinokkal megkötendő béke akadályának. Hozzátette, hogy Trump választási ígéreteinek megfelelően Jeruzsálembe költözteti Tel-Avivból az amerikai nagykövetség épületét, és Washington ezzel elismeri majd a várost Izrael fővárosának.

 

[popup][/popup]